Evo kako se ona zapravo radi

TURSKA KAVA: Nije neka znanost, no mnogo nas griješi u pripremi

Objavljeno: 01.03.2024. zagorjeinternational

Domaća turska kava, kako se naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, najčešće se pije ujutro i često se smatra mjerilom kuharskog umijeća, piše Jutarnji list. 

Ako je dobra, u šali se kaže da se domaćica može “udati”, što bi trebalo značiti da je pogodila pravi omjer kave, vode i po potrebi šećera. 

Iako to nije neka velika znanost, niti ozbiljno kulinarsko umijeće, ne može svatko skuhati dobru kavu. U to ste se sigurno više puta uvjerili i sami. 

Uobičajeni postupak je da se u kuhalo za vodu ulije voda, po potrebi se pošećeri i zagrijava do vrenja. 

Zatim skinuti s vatre, odliti malo vode (da se napravi prostor u džezvi i ne prekipi), dodati mljevena kava – na jednu šalicu vode dodaje se jedna velika čajna žlica kave. Ponovno stavite lonac na štednjak da smjesa prokuha pa ulijte ostatak vode. 

Druga varijanta je da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, onda nema bojazni da će se tekućina proliti kad provrije, nego se kava odmah sipa gdje se zadržava dok ne “kihne” odnosno “baci ključ”, prenosi Krstarica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba