Iako u pravilu ovi bolovi nisu opasni po život, ipak je potrebno obratiti pažnju

Boli vas trbuh? Evo na što vas tijelo pokušava upozoriti

Objavljeno: 09.02.2024. zagorjeinternational

Svima vrlo poznata situacija: iznenada vas je zabolio trbuh i pitate se što nije u redu. Može vas pogoditi kada se najmanje nadate, donoseći simptome poput mučnine, proljeva, povraćanja, grčeva u želucu, pa čak i visoku temperaturu, piše Times of India. 

Evo detaljne analize uobičajenih bolova u trbuhu i onoga na što bi vas vaše tijelo moglo upozoravati. 

Trovanje hranom: Jeli ste uličnu hranu ili sumnjivi sushi i odjednom vam se želudac pobunio. Trovanje hranom može vas pogoditi kada se najmanje nadate, donoseći simptome poput mučnine, proljeva, povraćanja, grčeva u želucu, pa čak i visoke temperature. Iako obično nestane u roku od tjedan dana, bitno je da ostanete hidratizirani pijuckajući vodu ili sok, prenosi Večernji list

Jetra

Masna jetra: Nealkoholna masna bolest jetre (eng. NAFLD) tiho se infiltrira u jetru, posebno kod onih koje se bore s prekomjernom težinom. U svojim ranim stadijima NAFLD djeluje bez vidljivih simptoma, zbog čega su redoviti zdravstveni pregledi ključni za rano otkrivanje. Ako se ne kontrolira, može napredovati do ozbiljnog oštećenja jetre i povećati rizik od dijabetesa, srčanog i moždanog udara. Ključno je prepoznavanje suptilnih znakova upozorenja kao što su bolovi u trbuhu, umor, neobjašnjivi gubitak težine i slabost, što ukazuje da je bolest možda uznapredovala. 

Iako nema specifičnih lijekova, usvajanje zdravog načina života i rješavanje povezanih stanja putem liječenja može zaustaviti napredovanje NAFLD-a, naglašavajući potrebu za proaktivnim upravljanjem i redovitim zdravstvenim pregledima kako bi se očuvalo zdravlje jetre. 

Upala slijepog crijeva: Upala slijepog crijeva počinje kao kratka i iznenadna bol u sredini trbuha i postupno se pojačava, često se smjestivši na donju desnu stranu. Pritisak, kašalj ili hodanje mogu ga pogoršati. Ako sumnjate na upalu slijepog crijeva, hitno djelovanje je od presudne važnosti – vjerojatno je vrijeme za operaciju. 

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS): Bol u želucu, nadutost, proljev ili zatvor – IBS donosi svoje izazove. Pripazite na prehranu, ostanite aktivni i pokušajte uključiti probiotike kako biste ublažili simptome. Vaše tijelo traži malo dodatne pažnje kako bi probavni sustav bio pod kontrolom. Razmislite o vođenju dnevnika prehrane kako biste odredili okidače i napravili neke promjene u načinu života koje promiču dobrobit probave. 

Kamenac

Bubrežni kamenac: Mali bubrežni kamenci mogu proći neprimijećeni, ali oni veći uzrokuju intenzivnu bol na boku, mučninu i povraćanje. Ostanite hidrirani kako biste izbjegli ove stjenovite prepreke. Vaše tijelo vas podsjeća da pijete i održavate nesmetan protok mokraćnog sustava. Ako sumnjate na bubrežne kamence, odmah potražite savjet liječnika kako biste odredili najbolji način djelovanja. 

Žučni kamenci: Žučni kamenci često tiho obavljaju svoje poslove, ali kada uzrokuju probleme, to je sasvim druga priča. Intenzivna bol u želucu, žutica ili visoka temperatura mogu signalizirati komplikacije žučnih kamenaca. U takvim slučajevima, laparoskopska kolecistektomija može biti u redu. Vaše tijelo vam govori da pripazite na svoj žučni mjehur. Živjeti normalan život bez žučnog mjehura je izvediv. Kako bi razgradila hranu, vaša će jetra i dalje proizvoditi žuč, ali umjesto da se nakuplja u žučnom mjehuru, žuč će neprestano teći u tanko crijevo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba