Posljednji eksperiment istraživačke skupine s FOI-ja pokazao:

“Naše aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova može locirati pilote uljeznih dronova – komercijalizacija rezultata projekta ORKAN je moguća!“

Objavljeno: 30.01.2024. zagorjeinternational

Istraživački tim projekta “ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica“, među kojima je 13-ero istraživača iz Hrvatske, većina s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (SUZG FOI) te inozemni istraživač s Islanda, prvi je tim u Hrvatskoj kojem je uspjelo pronaći algoritamsko rješenje kako s jednog mjesta upravljati većim brojem dronova, koji pritom imaju i svoju misiju – u ovom slučaju locirati pilota potencijalno uljeznog drona.

Komercijalna primjena

Projekt ima predznak šire komercijalne primjene, pojašnjava nam voditelj istraživačkog tima prof. dr. sc. Neven Vrček i govori da je njegov tim u posljednje tri godine, koliko je istraživanje i razvoj ovakvog softvera trajalo, nailazio na brojne prepreke. 

– Proizvođači dronova nisu skloni otvarati svoja programska sučelja (API), čime je gotovo nemoguće bez naše aplikacije upravljati većim brojem dronova s jednog uređaja i pritom prikupljati relevantne podatke iz okoline – govori Vrček.

Posljednji eksperiment tim je napravio u siječnju na području Donjeg Međimurja, prilikom kojeg su uspjeli podići u zrak jato dronova obogaćenih mjernim uređajima osmišljenih upravo na Fakultetu organizacije i informatike, a koji mogu iz okoline prikupiti signale i izmjeriti njihovu snagu što ukazuje na lokaciju pilota koji može biti i uljezni. Radi se o vrlo složenom algoritmu na kojem je radio cijeli tim, a jedan od važnijih doprinosa je i postavljanje različitih konstelacija dronova, što je do sad bilo gotovo nemoguće i nije uspjelo ni jednom istraživačkom timu na ovim prostorima.

Ovakav algoritam može imati široku komercijalnu primjenu – pojašnjava profesor Vrček i dodaje da se može koristiti za mjerenje buke i mjerenje zagađenja okoliša u urbanim sredinama, ali i za mjerenje radio signala i svih oblika nepoželjnih radio emisija koje se mogu pojaviti na nekom teritoriju. 

71.000 eura

– U svijetu je primjena ovakve tehnologije široka, od građevinskog sektora pa sve do vojne upotrebe i to zbog relativno jeftinih i brzih načina prikupljanja različitih podataka na ovakvim komercijalnim letjelicama. Nama je ovo prvenstveno bio znanstveni projekt, no moguća je i komercijalizacija među svima onima koji se bave nekom vrstom monitoringa okoline – kaže Vrček.

Tijekom svih eksperimenta ovog znanstvenog tima prikupljen je velik broj podataka za analizu, koji će poslužiti za dodatno unapređenje algoritma za lokalizaciju izvora upravljačkog signala. Novo aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i tehnologija za lociranje pilota uljeznog drona glavni je rezultat projekta “ORKAN” koji je od samih početaka bio usmjeren na stvaranje nove arhitekture za komunikaciju umreženih sustava, uključujući dronove i Internet stvari, s naglaskom na jednostavnost, sigurnost i energetsku efikasnost komunikacije.

Aplikacijsko rješenje razvijeno u okviru projekta, kojeg je u iznosu od 71.000 eura financirala Hrvatska zaklada za znanost, predstavljeno je kao platforma za buduća znanstvena istraživanja.

Više informacija dostupno je na službenoj web stranici projekta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba