Osposobljeni treneri mogli bi voditi igrače starije od 16 godina

Želite postati trener s UEFA-inom C licencom? Prijave traju do 2. veljače

Objavljeno: 29.01.2024. zagorjeinternational

Novi Zakon o sportu koji je stupio na snagu početkom ove godine regulira osobe koje smiju obavljati poslove u nogometu i voditi momčadi u natjecanju. To su prema članku 18. i 19. Zakona o sportu isključivo treneri. Osobe koje su završile C tečaj na Nogometnoj akademiji HNS-a imaju
status voditelja u sportu. Nogometna akademija HNS-a pokrenula je izradu novih programa satnicom i SIU-a (skupovi ishoda učenja) prilagođenim novom Zakonu o sportu te dobila pozitivno rješenje Ministarstva.

Ako to žele, putem novih programa osposobljenim voditeljima/icama C kategorije (prema novom Zakonu o sportu to su instruktori/ice za rad u nogometu), a koji posjeduju uvjerenje o osposobljavanju za rad u nogometu i do nedavno su radili u praksi trenerski posao te vodili ekipe u natjecanju, daje se mogućnost upisati novi program i steći zvanje trener/ica nogometa UEFA C kategorije, što je prema Zakonu o sportu trener prve razine. Na taj bi način mogli obavljati poslove trenera u nogometu.

Osposobljeni treneri mogli bi voditi igrače starije od 16 godina

Program obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije ‘Trener/ica nogometa prve razine UEFA C kategorije’ verificiran je od strane ASOO te je rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja i Nogometna akademija HNS-a dobila mogućnost za provođenje te edukacije. Voditelji/ice C za rad u nogometu prošli su veliki dio edukacije koji je jednim dijelom istovjetan s novim programom te su također aktivno sudjelovali u praksi na raznim poslovima voditelja/ce, ali i trenera/ice u nogometu pri klubovima.

Upravno vijeće Nogometne akademije HNS-a usporedit će SIU (skupove ishoda učenja) starog i novog programa i donijeti odluku o načinu provedbe edukacije i priznavanju jednog dijela programa sa stare edukacije. Razliku bi u tom slučaju kandidati trebali odslušati te ju položiti. Završetkom tog programa kandidati bi stekli zvanje ‘Trener nogometa prve razine UEFA C’ te dobili adekvatno uvjerenje o osposobljenosti. Stekli bi i pravo na UEFA-inu iskaznicu UEFA C trenera, odnosno UEFA-inu diplomu UEFA C trenera koja je međusobno priznata unutar članica UEFA-e.

Prema novom Zakonu, ovako osposobljeni treneri mogli bi trenirati i voditi momčadi u natjecanju čiji su igrači/ice stariji od 16 godina, dok bi rad s mlađima do 16 godina bio moguć isključivo uz mentora – trenera (minimalno treća razina, međusobne obaveze regulirane posebnim ugovorom).

Rok za prijavu je 2. veljače

Pozivaju se svi županijski nogometni savezi da unutar svojih saveza kroz svoje baze podataka i u kontaktu s klubovima obavijeste potencijalno zainteresirane kandidate (sadašnje voditelje/ice C kategorije) da se kod njih prijave za ovu edukaciju najkasnije do 2. veljače. Zaključno s 2. veljače, liste kandidata i tražene podatke županijski nogometni savezi trebaju dostaviti Nogometnoj akademiji HNS-a na adresu [email protected].

Po primitku liste zainteresiranih kandidata, Nogometna akademija HNS-a započet će planiranje daljnjih aktivnosti i provedbu edukacije. Kandidati trebaju potpisati i privolu za korištenje osobnih podataka unutar Nogometne akademije HNS-a za potrebe edukacije.

Evo što sve trebate za upis na prvu razinu trenera

Za upis na UEFA C prvu razinu trenera obavezna je sljedeća dokumentacija:

  • kopija uvjerenja o osposobljavanju za voditelja C izdanog od strane Nogometne akademije HNS-a
  • kopija C diplome
  • domovnica
  • kratki životopis s naglaskom na posao trenera koji je kandidat obavljao
  • liječničko uvjerenje
  • potvrda kluba o trenerskoj praksi kao licencirani trener (može i kopija izvatka iz COMET-a)
  • kopija svjedodžbe minimalno srednje škole ili više razine školovanja
  • uplata 80 eura za troškove administracije, organizacije, realizacije nastave, završne provjere i izdavanja dokumentacije (Nogometna akademija HNS, Ulica grada Vukovara 269 A, IBAN HR6123400091110546796)
  • potpisana privola za korištenje osobnih podataka unutar Nogometne akademije HNS-a za potrebe edukacije

Dokumentaciju, uz sve ostale potrebne podatke, prikupljaju županijski nogometni savezi, a Nogometna akademija HNS-a će prema mogućnostima i rasporedu pokrenuti edukaciju i sve daljnje aktivnosti za realizaciju gdje će polaznici potpisati upisnu dokumentaciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba