Raspisan je otvoreni natječaj za izradu studijske i prometne dokumentacije

Na Krku će se graditi još jedan most. Imat će dva kata, i to za automobile i vlakove

Objavljeno: 04.01.2024. zagorjeinternational

Vlada kreće u projekt izgradnje drugog mosta za otok Krk. Hrvatske autoceste raspisale su otvoreni natječaj za izradu studijske i prometne dokumentacije do lokacijske dozvole za novi most Krk sa spojnim cestama. Radi se o pripremi za gradnju mosta koji će biti i cestovni i željeznički, a sezat će do novog lučkog terminala u Omišlju koji se također tek treba graditi, piše Novi list.

Procjena je da će sve trajati pet godina

No, radi se o projektu koji je od ranije zapisan u prostornom planu Primorsko-goranske županije, a sada se s rokom do 29. siječnja na natječaj HAC-a mogu javiti tvrtke zainteresirane za izradu studijske dokumentacije, dakle studije utjecaja na okoliš (SUO) i drugih dokumenata potrebnih u procesu do izdavanja lokacijske dozvole. Procjena je da će taj trošak iznositi do 600.000 eura. Plan je da se u naredne tri godine izradi SUO i drugi dokumenti, a onda bi najmanje dvije godine bile potrebne za izvođenje samih građevinskih radova, procjenjuju u HAC-u.

– Nakon što smo obnovili postojeći most Krk prije dvije godine, u strateškom planu razvoja prometa planirana je i gradnja ovog drugog, novog mosta, uključujući i željeznički most. Već sad postoji potreba za tim, a kad bude dovršen kontejnerski terminal u Omišlju, ta će potreba biti još i veća, i stari most ne bi bio za sve to dovoljan. Zato je ovaj natječaj korak k izgradnji novog mosta. Definitivno se sad ide u to – rekao je ministar prometa Oleg Butković.

Dvoetažni most

Predsjednik uprave HAC-a Boris Huzjan kazao je da će se u ovoj fazi pripreme dokumentacije utvrditi vrsta konstrukcije novog mosta, dok je voditelj projektiranja HAC-a Gregor Mihelčić objasnio kako će most biti dvoetažni – gornji sloj činit će cesta, dok će željeznička pruga biti na donjem katu mosta. To je takozvana ‘sanduk konstrukcija’, što znači da most, s obzirom na dvojnu željezničko-cestovnu funkciju ne bi nužno bio mnogo širi od postojećeg, nego bi svakako bio viši, odnosno na dva kata. Postojeći most Krk ostat će u funkciji i nakon gradnje novog, no tada će biti znatno rasterećeniji.

Vizualni izgled novog mosta nije unaprijed zadan, dakle moguće je da on uopće neće biti betonske konstrukcije kao postojeći, nego može biti i željezni ili bilo kakav koji bude izabran nakon izrade idejnog projekta. Nema imperativa da mostovi budu srodni ili sukladni jedan drugom, rekli su u HAC-u. Novi most svakako će imati drugačiji raspon od postojećeg, dodao je Gregor Mihelčić iz HAC-a.

Prvo idu studije, pa natječaji za izvođenje…

Trasa mosta bit će južnije od sadašnje spojne ceste i most neće prelaziti preko otoka Sveti Marko, nego će biti na trasi od istočnog kraja uvale Črišnjeva preko poluotoka na kojem je sada smještena utvrda Maltempo jer je to ujedno i najkraća zračna linija između kopna i otoka Krka na toj trasi. Njome već prolazi podmorskim putem plinovod od LNG terminala u Omišlju upravo zato jer je to najkraći spoj.

– Realno je da će za sve biti potrebno najmanje pet godina, uključujući i gradnju jer se i za samu studiju utjecaja na okoliš u prosjeku kod ovako velikih zahvata čeka i do dvije godine, a za kompletnu studiju prihvatljivosti projekta oko tri godine. Tada tek slijede natječaji za izvođenje, pa građevinski radovi – zaključili su iz HAC-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba