DRUGI DAN 24. NACIONALNOG SAVJETOVANJA O GOSPODARSTVU I PODUZETNIŠTVU: Ministar Filipović u Mariji Bistrici najavio

“Kroz pet godina, 200.000 kućanstava će dobivati električnu energiju kroz geoterme” 

Objavljeno: 08.12.2023. VH

U Hotelu ‘Kaj’ u Mariji Bistrici u četvrtak i petak je održano 24. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu. Na dvodnevnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici tijela državne i javne uprave, zatim lokalne uprave i samouprave te poduzetnici i gospodarstvenici, koji su raspravljali o temama vezanim uz tranziciju prema digitalnom i zelenom gospodarstvu, inovativnom, održivom i konkurentnom gospodarstvu i poduzetništvu te pozicioniranju Republike Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je kako se naglasak današnjeg dijela konferencije odnosio na gospodarski razvoj Hrvatske kroz prizmu energetske neovisnosti i dekarbonizacije investicija.

Pravi primjer 

– Kada govorimo o energetskoj neovisnosti, jedan od ciljeva naše Vlade je proizvodnja što više energije na našem teritoriju i u tom kontekstu smo aktivirali geotermalne potencijale Hrvatske, tako da ćemo kroz narednih pet godina imati pet energana koje će pokretati geotermalna voda, a iz tih geotermi će 200.000 kućanstava dobivati električnu energiju. Isto tako, u procesu smo projekata gdje će se geotermalni izvori koristiti za grijanje gradova poput Velike Gorice i Osijeka, a ubrzo ćemo objaviti istraživanja za još dva grada. To je pravi primjer zelene tranzicije i dekarbonizacije, a sve je to dodatni zamah za hrvatsko gospodarstvo – rekao je Filipović pa nastavio:

– Kako bi naši gospodarstvenici imali što bolje uvjete za daljnji rast i razvoj, mi ćemo vrlo brzo ukinuti oko 130 milijuna eura parafiskalnih nameta, a to je podržala i Hrvatska udruga poslodavaca. Kako bi te investicije bile što bolje, i predsjednici uprave HAMAG-BICRO-a i HBOR-a su govorili o kreditnim linijama i jamstvima, odnosno, svemu što je na raspolaganju našim gospodarstvenicima, da njihovo poslovanje bude još uspješnije nego dosad – rekao je Filipović. 

Direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber je ispred Udruge naglasila koliko su važne ovakve konferencije.

– Nama je najvažnije da postoji kvalitetan dijalog između svih socijalnih partnera, no to je ono što HUP kontinuirano radi. Stalno komuniciramo sa svim socijalnim partnerima, osobito s Vladom i svim ministarstvima – istaknula je Weber.

Među temama konferencije se spominjalo rasterećenje gospodarstva od parafiskalnih nameta, a iznos koji se spominjao je 139 milijuna eura. 

– HUP se stalno zalaže za rasterećenje gospodarstva, i u smislu poreza i u smislu administrativnog opterećenja. Vidjeli smo ovdje obrise nacionalne strategije, a sada kreće javno savjetovanje na kojem ćemo se mi aktivno zalagati za interese naših članova – rekla je Weber pa dodala:

Velik iznos 

– 139 milijuna eura je velik iznos i svako rasterećenje, osobito ako je riječ o parafiskalnim nametima, je dobrodošlo jer utječe na povećanje efikasnosti i povećanje konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva. Ono za što se mi i dalje zalažemo je pravednost u oporezivanje, odnosno, daljnje rasterećenje poreza na dohodak, osobito kada u vidu imamo da smo povećali minimalnu plaću. Ono što mislimo da bi bilo ispravno je povećati i iznos osobnog odbitka, tako da minimalna plaća ne ulazi u porezne škare. Isto tako, bitno je rasteretiti porezno rasterećenje srednjih i visokih plaća jer su to kadrovi koji su najkompetentniji i najeduciraniji, poput liječnika, ICT stručnjaka, inženjera, a koje moramo zadržati u našoj zemlji – navela je Weber.

Iako su većinski rezultati jako dobri, BDP bilježi rast od 2,8 posto i po tome smo u zadnjem kvartalu najbolji u Europi, zabrinjavajući su podaci o izvozu gdje je vidljiv negativni trend, odnosno pad za 20,4 posto. Također, tu je i stagnacija izvoza usluga od 0,5 posto, a tiče se turizma.

– S jedne strane, stagnacija izvoza usluga nam pokazuje da je došlo do vrha rasta prihoda od samog turizma, a što se tiče pada izvoza, to je doista znak za oprez i pokazuje ono na što upozoravamo, a to je da je došlo do recesije u našim najbitnijim trgovinskim partnerima. U tom smislu moramo napraviti sve da naše gospodarstvo, koje se u krizama stvarno pokazuje kao snažno, zadrži ovakve snažne stope rasta upravo mjerama koje će ga rasteretiti – kazala je Weber. 

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek posebno je ponosan na rezultate koje bilježimo posljednjih nekoliko godina.

– Kada govorimo o gospodarstvu Republike Hrvatske u cijelosti, našim makroekonomskim pokazateljima, raste nam BDP koji je među većima u EU, a to sve ne bi bilo moguće da nismo imali dva stupa – jedan je odgovorna i ozbiljna politika Vlade RH, a drugi je izvrsno socijalno partnerstvo s hrvatskom poslovnom zajednicom. Na ta dva stupa, Hrvatska danas ima pokazatelje kakve ima. To je naš zajednički uspjeh – rekao je Tušek te dodao da mu je posebno drago što je konferencija održana u Hrvatskom zagorju koje u gospodarskom smislu itekako ima što za ponuditi. 

Otkrio je potom i koje su to informacije gospodarstvenici ovom prilikom dobili, a izuzetno su im važne za poslovanje u idućoj godini:

– Bilo je tu više panela. U četvrtak smo razgovarali o radnoj snazi, o cijeni rada i slično, a sada se više razgovaralo o financijskim instrumentima i onome što očekujemo kroz strukturne fondove Europske unije i slično. Bitno je da zdrava interakcija svih nas iznjedri zdrava rješenja – zaključio je Tušek. 

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen naglasio je kako Fond stalno potiče fondove koji su na tragu zelene tranzicije.

– Uza snažnu podršku Ministarstva gospodarstva, baš nedavno je završen prvi poziv iz modernizacijskog fonda koji je upravo na tragu obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu, i gdje ćemo za naše poduzetnike uskoro dodijeliti 160 ugovora, odnosno 45 milijuna eura – rekao je Balen pa dodao: 

– S takvim pozivima nastavljamo u sljedećoj godini gdje je osigurano 80 milijuna eura upravo za naše poduzetnike za energetsku učinkovitost u proizvodnji. To je samo jedan dodatni niz mjera koje potičemo, ali isto tako moram istaknuti dosad najveći poziv energetske obnove obiteljskih kuća koji je za naše građane 120 milijuna eura za cjelokupnu energetsku obnovu i gdje nastavljamo pojedinačnim mjerama za solare – istaknuo je.

Dodao je potom kako su upravo takvi fondovi zamašnjak hrvatskog gospodarstva.

– U narednom periodu svake godine predviđen iznos je preko 100 milijuna eura upravo za projekte zelene tranzicije iz modernizacijskog fonda za naše poduzetnike – to su konkretne mjere i konkretna sredstva – zaključio je Balen.

Zaslužuju to

Zadovoljstvo održavanjem Nacionalnog savjetova za gospodarstvo i poduzetništvo u Krapinsko – zagorskoj županiji nije krio ni župan Željko Kolar, jer prema njegovim riječima, zagorski gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici, prema svojim rezultatima, zaslužuju jednu takvu konferenciju.

– Ono što smo mi dodali našoj gospodarskoj strategiji je ‘pametno’. Prirodnu inteligenciju treba maksimalno uključiti u proizvodnju kako bi olakšala i ubrzala proces. Treba biti oprezan i voditi računa da je ipak čovjek taj ključ koji može kontrolirati, a ne da čovjeka kontrolora umjetna inteligencija – poručio je na kraju župan Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba