"Ne dozvolimo više nikome nikada da se uništava njihov grad i naši životi"

Zabočki branitelji sudjelovali na 32. godišnjici oslobađanja prvog grada u Domovinskom ratu – Lipika

Objavljeno: 04.12.2023. zagorjeinternational

Svake godine branitelji, bivši Dragovoljci Domovinskog rata i pripadnici MUP-a RH okupljaju se na spomen obilježjima u Dobrovcu i Lipiku, na Trgu hrvatskih branitelja Lipika te u župnoj crkvi svetog Franje Asiškog u Lipiku gdje uz sjećanje na dane ponosa i slave, dostojanstveno promiču jedinstvo svih građana s jasnom porukom: Ne dozvolimo više nikome nikada da se uništava njihov grad i naši životi.  

Prije 32 godine Lipik i cijela Hrvatska svjedočili su jednom od najsjajnijih događaja Domovinskog rata. Nakon više od 100 dana krvavih borbi, brojnih žrtava, stradavanja i uništavanja, Grad Lipik je nakon Vukovara bio najviše uništen grad (94 posto). Na dan 6. prosinca 1991. godine Lipik je oslobođen od neprijatelja te tako postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj što je mnogim braniteljima bio moralni i duhovni poticaj za daljnje borbe i oslobađanje širom lijepe naše. Zabočki Dragovoljci dali su svoj veliki doprinos u oslobađanju mjesta u Zapadnoj Slavoniji od Lovske, Bujavice, grada Lipika i tri naselja Dereze.

Postrojbe ATJ “DELTA“ i “OKAC“ pod zapovjedništvom Rajka Bartolina i Milana Martinića i njihovi bojovnici su odlikovani od strane predsjednika dr. Franje Tuđmana, a zapovjednik “Delte“ Rajko Bartolin je i posebno pohvaljen ukazom Predsjednika RH, svibnja 1992. za navedene ratne operacije.

Samo obilježavanje financirano je iz gradskog redovitog natječaja po projektu HVIDR-e Zabok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba