Obilježavanje Dana općine Novi Golubovec počinje već danas s predstavom u Domu kulture, a za nas je načelnik Boris Tušek sumirao prošlu godinu

“Radi se u skladu s mogućnostima, a sve nove i mlade obitelji koje žele ostati, uvijek će dobiti maksimalnu potporu od strane općine”

Objavljeno: 03.12.2023. zagorjeinternational

Povodom nadolazećeg Dana općine Novi Golubovec, odlučili smo zamoliti njezinog načelnika Borisa Tušeka za rezime protekle godine.

Rekonstrukcija

Kako valja svaki pregled unatrag započeti, prvo treba krenuti od najvažnijeg zahvata, koji je često i najskuplji u općini.

– Najveći projekt u ovoj godini je rekonstrukcija zgrade javne namjene sportskog objekta “Šterc“ gdje se radi izmjena krovišta i podizanje potkrovnog prostora kako bi se dobio potpuno funkcionalan prostor na objektu, kako bi se kasnije mogao organizirati prostor za druženje i teretanu u objektu. Rekonstrukcija će iznositi okvirno 140.000 eura. Općina je ostvarila sufinanciranje od strane Ministarstva regionalnog razvoja u visini od 60.000 eura, a ostalo će biti iz općinskog proračuna – kazao nam je načelnik Tušek dodajući kako je ove godine također uređena šetnica “Štrekica“, postavljena je javna rasvjeta u dužini od jednog kilometra  i postavljene su klupe i koševi kroz cijelu šetnicu.

Uz to, načelnik Tušek spomenuo je kako je uređen i Dom u Velikoj Veterničkoj s unutarnjim zidovima i fasadom na objektu te je postavljena ograda na dječjem igralištu u Velikoj Veterničkoj. Posebno se dotaknuo infrastrukture.

– Asfaltiranje, presvlačenje i krpanje udarnih rupa u mjestima, Golubovec, Zebci, Habulini, Kolednjaki, Brozdi, sufinancirano je od strane Ministarstva graditeljstva 14.200 eura, a investicija će biti oko 55.000 eura  gdje će se ostatak pokriti iz općinskog proračuna – rekao je Tušek dodajući kako je preko LAG-a Zeleni bregi uređenje kuhinje u sklopu Društvenog doma u Novom Golubovcu je u postupku provedbe.

Potpora općine

Jedan od najvećih problema Hrvatske je demografska slika, a to je u manjim sredinama itekako vidljivo.

– Najveći izazovi malih sredina kao što je naša, je zadržati mlade ljude i obitelji u ovim našim krajevima. Sve nove i mlade obitelji koje žele ostati uvijek će dobiti maksimalnu potporu od strane općine, tako financiramo kupnju ili izgradnju prve nekretnine s 3300 eura, ista mjera će se povećavati. Također, izazovi koji se javljaju su velika povećanja cijene kod izvođača radova, kao i s kvalitetnim izvođačima. Kao primjer možemo navesti da smo već tri puta raspisivali natječaj za uređenje kuhinje u Domu kulture te nam se ili nitko nije javio, ili smo dobivali nenormalne ponude s visokim cijenama, neki projekti zato i kasne – objasnio je načelnik Tušek te je zatim naveo još konkretnih mjera koje Općina poduzima kako bi pospješila demografsku sliku:

– Sufinanciramo veći dio ekonomske cijene vrtića, od 60 do 100 posto ekonomske cijene, ovisno o broju djece u vrtiću iz iste obitelji, a dar za novorođenče je u iznosu od 300 eura. Nadalje, stipendiramo sve učenike srednji škola i studente. U ovoj godini odobrene su 34 učeničke stipendije u iznosu od 35 eura i 13 studentskih stipendija u iznosu od 50 eura, što znači da će za stipendije biti isplaćeno ukupno 18.400 eura te sufinanciramo učeničke domove u iznosu od 50 posto od ekonomske cijena smještaja,  kao i prijevoz učenika srednjih škola do punog iznosa – kazao je načelnik Tušek dodajući kako je Općina financirala školsku kuhinju sve do trenutka kada je država preuzela tu obvezu, a kupnju radnih bilježnica sufinancira sa Županijom.  

Direktne mjere nisu jedini način stimuliranja mladih za ostajanjem u rodnom kraju, već je potrebno ponuditi i dodatni sadržaj.

– Financiramo udruge koje okupljaju mlade u svom programu, kao što je KUD Golubovec koji svojim radom promovira tradiciju našeg kraja i NK Golubovec, koji se natječe u 4. Nogometnoj ligi sa zagrebačkim i karlovačkim klubovima i već dvije godine drže sam vrh tablice pored puno većih sredina. Izrazito smo ponosni što je većina igrača iz našeg mjesta te time promoviraju naše malo mjesto u većim sredinama i upoznajemo mnoge zaljubljenike u nogomet s našim zagorskim krajem – poručio je Tušek.

Na mladima uistinu svijet ostaje, ali često se zaboravljaju i oni stariji. Svjesni toga su Općini Novi Golubovec.

– Osigurali smo jednokratne novčane pomoći svim potrebitima koji su istu pomoć zatražili te ove godine ćemo isplatiti božićnicu umirovljenicima svima koja je mirovina manja od 350 eura, u iznosu od 30 eura – najavio je načelnik.

Daljnji planovi

A kako ne bi samo živjeli na prošlim lovorikama, načelnik Boris Tušek ovom prilikom je istaknuo projekte koji tek dolaze.  

– Planirano je asfaltiranje kompletne ceste ”Štrekica“ koja će tada poprimiti pravu funkciju šetnice u dužini od 3,2 km, a isto se planira financiranje iz sredstava EU. Nastavlja se projekt rekonstrukcije sportskog objekta “Šterc“ s fasadom i PVC stolarijom. Za gospodarstvo nam je izrazito bitna obećana rekonstrukcija državnih cesta D29 i D35, za što je i Vlada donijela odluku 2019. godine na sjednici u Krapini, i na što već ukazujemo svih ovih godina, ali isto još nije realizirano te ovim putem apeliramo da se s obnovom krene u što skorije vrijeme – kazao je načelnik Tušek te skrenuo pozornost na to kako je u prostorima bivše “Prvomajske“ otvorena je nova tvrtka “Brandor“ koja traži radnike i samim time vjeruju kako će mladi ostajati u krajevima ispod planine Ivanščice jer se nude i nova zaposlenja.

Valja napomenuti kako obilježavanje Dana općine Novi Golubovec započinje upravo danas predstavom Kerekesh teatra Beba koja je na rasporedu u Domu kulture u 19 sati. Sutra će obilježavanje započeti u 10.30 sati polaskom procesije ispred rudarskog okna te svetom misom u 11 sati i svečanom sjednicom u 13 sati, iza koje slijedi zajedničko druženje u Domu kulture. A mi smo zamolili za kraj načelnika za čestitku sumještanima.

– Svim žiteljima općine Novi Golubovec želim sretan Dan općine i neka vam nadolazeći blagdani donesu radost i veselje a nova godina mnogo uspjeha – zaključio je načelnik Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba