Među ostalim, posjetitelji su mogli pogledati i film “Krapina u srcu” kojeg su napravila djeca

Bogatim programom Muzej krapinskih neandertalaca obilježio ‘Dane europske baštine’

Objavljeno: 18.10.2023. zagorjeinternational

Muzej krapinskih neandertalaca zbog svoje iznimne vrijednosti i značaja već sedam godina ponosno nosi Oznaku europske baštine. Upravo iz toga razloga se svake jeseni aktivno uključuje u obilježavanje ‘Dana europske baštine’, manifestaciju koja slavi kulturnu baštinu svih europskih zemalja, regija, gradova i sredina. 

Manifestacija se održava pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije, a koordinator za aktivnosti i događanja u Hrvatskoj je Ministarstvo kulture i medija. Ove godine je središnja tema bila “Živa baština“ koja ističe koliko je ključna uloga ljudi u njezinom očuvanju, a krapinski muzej je svojim bogatim programom privukao brojnu publiku. 

Individualni posjetitelji su tako imali priliku besplatno obići stalni postav i Nalazište Hušnjakovo, obitelji s djecom su se uključile u interaktivnu i kreativnu radionicu “Fosili u Muzeju“, a za školske grupe učenika organizirana je edukativna radionica “Upoznaj jelovnik neandertalca“. 

Učenici su u petak imali priliku saznati sve o prehrani neandertalaca, a na radionici koju su vodile Nikolina Ileković i Natalia Mladineo izradili su tanjure s motivima životinja u ‘decoupage’ tehnici. Djeca koja su sa svojim roditeljima sudjelovala na radionici u subotu, a koju je vodila Lorka Lončar Uvodić, saznala su kakve fosile čuva Muzej krapinskih neandertalaca u svojoj čuvaonici, a pokazana im je i mamutova kost kao najveći fosil, lubanja špiljskog medvjeda i zub mamuta kao najvrjedniji, numuliti kao najmanji te amoniti, rudisti i trilobiti kao najzanimljiviji fosili. U sklopu radionice izradili su i odljeve fosila u gipsu, oslikali pločice na temu mora u paleozoiku i iskopavali replike fosila iz pijeska. 

Posjetitelji koji su besplatno obilazili Muzej u nedjelju mogli su pogledati i film “Krapina u srcu“ kojeg su djeca izradila na radionici animacije pod vodstvom višestruko nagrađivane animatorice Ivane Bošnjak, u sklopu programa koji je povezao Muzej, Grad Krapinu, DND Zabok i Udrugu ‘Gokul’, a koji je ove jeseni prikazan i na poznatom međunarodnom ‘KIKI’ festivalu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba