Inače, konzerviranje i restauracija se kontinuirano provode od 2005. godine, a svake se godine nešto obnovi

U park skulptura ‘Forma Prima’ se vraća ‘Rog’ Želimira Janeša, a do kraja godine stiže još jedna obnovljena skulptura

Objavljeno: 10.10.2023. zagorjeinternational

Pučko otvoreno učilište Krapina nastavlja konzervatorsko-restauratorske radove na prekrasnom parku drvenih skulptura ‘Forma Prima’. Postavljen je prvi segment rekonstruirane skulpture ‘Roga’ hrvatskog kipara Želimira Janeša, a cijeli je proces restauriranja i rekonstrukcije povjeren uglednom akademskom kiparu, Krešimiru Rodu. 

– Kroz ovaj projekt nastojimo sačuvati kulturno nasljeđe i ljepotu našeg parka, omogućujući svima da uživaju u umjetničkom stvaralaštvu majstora kipara. Međutim, očuvanje vanjskih skulptura, poput onih koje krase naš park, predstavljaju izazovnu zadaću koja zahtjeva stručnost i predanost. Proces konzerviranja i restauriranja ovih umjetnina kontinuirano se provodi od 2005. godine, a prioriteti su postavljeni prema njihovom stanju – kažu iz POU-a.

Bilo kakve fizičke intervencije na samom umjetničkom djelu dopuštene isključivo stručnjacima u dogovoru s nadležnim tijelima, no iz POU-a ističu da je očuvanje skulptura ujedno i zadatak te zajednička odgovornost lokalne zajednice te posjetitelja. 

– Skulpture su godinama izložene nepovoljnim, oscilirajućim atmosferskim utjecajima te neodgovornom postupanju i vandalizmu od strane ljudi – upozoravaju.

Kako je napomenuto, radovi na obnovi parka skulptura ‘Froma Prima’ kontinuirano se obavljaju još od 2005. godine i svake se godine nešto obnovi.

Primjerice, prošle je godine obnovljena skulptura ‘Ulazni prostor’ Vjenceslava Richtera koja je statički ojačana, a u park su nedavno vraćene i skulpture ‘Vjeverica’ autora Ivana Lovrenčića i ‘Krug’ Japanskog autora Kanza Takase koje su stradale u snažnom nevremenu 2019. godine, rekla nam je ravnateljica POU-a Grozdana Pavlović. 

– Sada u park vraćamo skulpturu ‘Rog’ Želimira Janeša koja je na restauraciji bila od 2018. godine, a do kraja godine u park se vraća i skulptura ‘Velika ptica’ autora Ota Loga koja je također bila na reparaciji posljednjih nekoliko godina – najavila je Pavlović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba