Ove dvije zagorske općine jedine su se odlučile funkcionalno spojiti

KRIVEC JURAK: Za pet zaposlenika sada ćemo izdvajati kao što smo dosad za jednog

Objavljeno: 27.09.2023. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji je 25 općina. No, samo su se dvije javile na javni poziv Ministarstva financija i odlučile se funkcionalno spojiti.

Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli formirat će zajednički jedinstveni upravni odjel, zaposliti pet djelatnika koje će dijeliti i tako riješiti problem nedostatka zaposlenika. Njihove će plaće biti financirane putem sredstava ostvarenih na natječaju Ministarstva financija na rok od pet godina. Na ovaj način ove će dvije općine ostvariti financijsku uštedu, a mještani dobiti kvalitetniju uslugu. Cilj je zajednički jedinstveni upravni odjel ustrojiti do kraja godine, piše Radio Stubica

Ono bitno, a što posebno ističu, je da će Općine i dalje zadržati svoju samostalnost i imati zasebne proračune.

– Radi se o projektu Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva financija o funkcionalnoj i održivoj samoupravi, odnosno o zajedničkom Jedinstvenom upravnom odjelu. Cilj je uspostaviti kvalitetan i učinkovit sustav kroz funkcionalno povezivanje odjela gdje ćemo mi na puno učinkovitiji, kvalitetniji i transparentan način pružanja usluga omogućiti kvalitetu rada našim mještanima. S obzirom na to da ćemo sada, prema nekim našim primarnim kalkulacijama, za pet zaposlenika izdvajati kao što smo sada za jednog, ta činjenica puno govori o kvaliteti projekta. S obzirom na to da se radi o manjim JLS dobit ćemo kvalitetan tim i JUO što sada nije bio slučaj – rekla je za Radio Stubicu načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak.  

Prema projektu država će Zagorskim Selima sufinancirati 75 posto ukupnih troškova, a Kraljevcu na Sutli 50 posto. To uključuje sufinanciranje troškova plaće, ostale materijalne troškove zaposlenika, zakon je predviđeno do ukupno pet zaposlenika. Na sjednici Općinskog vijeća Zagorskih Sela donesena je odluka o prihvaćanju funkcionalnog spajanja. Sada slijedi donošenje odluke o ustrojavanju zajedničkoj JUO, a onda i donošenje sporazuma između dvije općine.

Krivec Jurak, koja je ujedno i članica Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina, rekla je kako interes općina za funkcionalno spajanje nije onakav kakav bi željeli da bude. Najveći interes su dosad iskazale općine u Istarskoj županiji. I sama nije za ukidanje općina, jer smatra da bi to dovelo do još većeg demografskog sloma.

– Vjerujem, da ako bi išli na okrupnjavanje ili ukidanje općina, da će doista vrlo teško projekti u iznosima koji se sada prelijevaju u proračune jedinica lokalne samouprave biti dostavljeni u sela i mala mjesta, a samim time mladi ljudi će iseljavati iz takvih ruralnih područja u koja se neće ulagati – zaključila je Krivec Jurak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba