‘Ne znaš je li bio bolji sportaš ili čovjek. Ovo je ogromna tragedija za svijet sporta - pokušali smo ga izvući...’

TUŽNA VIJEST: U ratu poginuo poznati olimpijac i prvak Hrvatske Oleksandr Pjelješenko (30)

Objavljeno: 08.05.2024. zagorjeinternational

Rusija je napala Ukrajinu u veljači 2022. godine i od tada napadi ne jenjavaju. Brojni domovi su sravnjeni sa zemljom, žrtava je sve više, piše 24sata.  

Brojni ukrajinski sportaši nisu ni sekunde razmišljali. Uzeli su pušku u ruke i stali u obranu svoje domovine, no nažalost, neki od njih su poginuli. Posljednji u nizu je poznati dizač utega Oleksandr Pjelješenko (30). 

Ova vijest potresla je i splitske dizače utega jer je Ukrajinac često dolazio trenirati u grad pod Marjanom i tamo je stekao veliki broj prijatelja. 

– Čuli smo da je poginuo u nedjelju. Potreseni smo svi u klubu. To je bio momak ‘prva liga‘. Ništa mu nije bilo teško. Ne znaš je li bio bolji sportaš ili čovjek. Ovo je ogromna tragedija za svijet sporta – rekao je za Slobodnu Dalmaciju Boško Čavka, predsjednik kluba dizača utega Split. 

Prvi put je u Hrvatsku došao 2016. godine i od tada se zaljubio u Split. Dvije godine bio je član dizačkog kluba i često je dolazio, ali kada je Rusija napala Ukrajinu, više ga nisu vidjeli. 

– Pokušali smo sve da ga izvučemo iz Ukrajine, ali nismo uspjeli. On je djelatna vojna osoba i nije mogao napustiti državu. Sudjelovao je u ratu od prvog dana kada je sve krenulo – kazao je Čavaka. 

Pjelješenko je predstavljao Ukrajinu na Olimpijskim igrača u Rio de Janeiru i osvojio četvrto mjestu u kategoriji do 85 kilograma. Najveći uspjeh karijere su mu dva europska zlata koja je osvojio 2016. i 2017. S splitskim dizačkim klubom bio je i prvak Hrvatske. 

Pamte ga kao iznimno druželjubivu i pozitivnu osobu koja je obožavala Split i Jadransko more. Više ga nema, njegova smrt potresla je njegove splitske kolege koji su ga obožavali. Položio je svoj život za voljenu Ukrajinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba