Ona mu je sve povjerovala pa ostala bez 22.000 eura

NI MALO ROMANTIČNO: Prevarant uvjerio Varaždinku (69) u davno izgubljenu ljubav iz Amerike

Objavljeno: 26.09.2023. zagorjeinternational

Varaždinski policajci zaprimili su kaznenu prijavu 69-godišnjakinje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.

Ona je tijekom svibnja na društvenim mrežama stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja ju je uvjerila da se poznaju od ranije i da se on nalazi u Americi te joj je obećao romantičnu vezu odnosno da će doći živjeti s njom u Hrvatsku. Nakon toga je od istog dobila poruku da je krenuo na put te da su ga na putu zarobili, a da je on na njezino ime poslao paket s obiteljskom ušteđevinom i zlatom kako bi ga ista preuzela.

Nakon toga je dobila poruke od dostavnog poduzeća koji su joj potvrdili zaprimanje paketa i zatražili plaćanje osiguranja, dostave paketa i plaćanje carine. Na društvenoj mreži je potom dobila obavijest o nasljedstvu-darivanju 380.000 eura, ali uz uvjet da prvo mora platiti neke troškove, da bi ista potom u nekoliko navrata izvršila uplate raznih iznosa na razne inozemne račune otvorene u Italiji i Španjolskoj.

Kako paket kao ni nasljedstvo nije dobila shvatila je da je prevarena. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 22.000 eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

– Upozoravamo građane kako se u ovom slučaju radi o Romantičnoj prijevari, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist. Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise. Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192 – ističu iz PU varaždinske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba