U Gradskoj galeriji otvorena izložba 20 umjetnika Udruge “Zlatarska Paleta” - pogledati ih možete do 28. rujna

ZABOK: 40 umjetničkih dijela iz ‘Obojenih snova’ oduševilo posjetitelje

Objavljeno: 03.09.2023. zagorjeinternational

Ususret 30. obljetnici postojanja i stvaralaštva Udruge likovnih umjetnika “Zlatarska paleta“ u petak  u Gradskoj galeriji Zabok otvorena je izložba ‘Obojeni snovi’. Mnogobrojna okupljena publika, ljubitelji umjetnosti, znatiželjnici, građani uživali su u radovima 20 autora umjetnika koji su u galerijskom prostoru izložili čak 40-ak umjetničkih djela: Darko Varga, Ivan Sokolić, Josip Rubes, Željko Kropf, Stjepan Latin, Birgit Brlečić Pavlek (gostujuća autorica), Tanja Kokanović Rod, Mirjana Drempetić Hanžić, Krešimir Varga, Ivan Tuđa, Antun Škrlec, Zvonko Šarčević, Stela Mikulin (gostujuća autorica), Tina Marušić, Zvonko Pižir, Ivica Kadoić, Lidija Krmpotić, Robert Kuhar, Juraj Žukina i Krešimir Rod.  

Voditelj Gradske galerije Zabok, Goran Škrlec, pozdravio je okupljenu publiku i zaželio im dobrodošlicu, kao i predsjednik Udruge Darko Varga koji je predstavio Udrugu i članove, njezinu bogatu povijest, i zahvalio svim članovima koji su uložili trud, vrijeme i velik entuzijazam u pripremi, organizaciji i postavljanju izložbe ususret velikoj obljetnici.  

Autor predgovora u Katalogu i likovni kritičar Darko Bubanko istaknuo je heterogenost radova – slika, skulptura, fotografija, konceptualnih i multimedijalnih radova, stilske i tehničke različitosti, ali i zajednički cilj – u različitom pronaći jedinstveno, ono što umjetnike spaja u različitim vizurama i perspektivama promatrača – publike.  

– Zlatarska paleta već u namjeri otklanja prijepor kako ju nazvati i sumnju u ono što objavljuje. Njeno ljeto u susretu svjetla i topline stvaralačkog žara želi, kod onih koji izlažu, pokazati plodove svježih raznorodnih putovanja. Zlatarska je paleta slobodan izbor različitog odabira i osobnog načina u metodi rada. Kako je svaki pojedinac okrenut sebi, tako donosi i susret sa svojom poetikom prema kojoj je jedino odgovaran. Sklonosti i afiniteti se ne prosuđuju s obzirom na to da u javnom prostoru sami postaju korektiv i nova mogućnost poredbe nadolazećem. Kad bi djela kao objekti u očima promatrača u tihom dijalogu postala oslobođena od svog tvorca postavši javna, otkrila bi raznorodna polazišta i nastavila život u drugima – istaknu je Bubanko u predgovoru.

U glazbenom dijelu otvorenja nastupili su Vid Kotarski na gitari i Antonio Hranić na klaviru koji su izveli skladbe “Pod starim krovovima“ Marka Novosela i “Romanca“ Zdenka Runjića preplećući snove, glazbu, umjetnički dojam, sanjarenje i sjećanja.  

Izložba ‘Obojeni snovi’ otvorena je do 28. rujna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba