Posjetitelji će moći saznati čitavu povijest jezika našeg kraja te uživati u predstavljanjima novih knjiga

TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE: Ponedjeljak počinje Znanstvenim skupom ‘Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća’

Objavljeno: 30.08.2023. zagorjeinternational

Hrvatska udruga ‘Muži zagorskog srca’ iz Zaboka i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo iz Krapine u sklopu manifestacije ‘Tjedan kajkavske kulture’, organiziraju 22. ‘Znanstveni skup’ koji ima međunarodnu dimenziju. Samom znanstvenom skupu pod nazivom ‘Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća’ pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Krapinsko – zagorska županije te Grad Krapina.

Početak znanstvenog skupa predviđen je u Pučkom otvorenom učilištu Krapina u ponedjeljak u 10 sati, kad će okupljene uvodnim riječima pozdraviti organizator Rajko Fureš te predsjednik Organizacijskog odbora Alojz Jembrih, a za glazbeni program zadužen je vokalni solist Srečko Blažičko i Kumrovečki zvezdari. Nakon čega će biti predstavljana knjiga Alojza Jembriha ‘Kajkavski filološki ogledi’.

U 11 sati počinje prvi dio znanstvenog skupa s predviđenim izlaganjima Alojza Jembriha “Kako sam ušao u trag autora Nemške gramatike 1772. i kako su Kaptolski bogoslovi u 19. st. tjerali kajkavski jezik iz liturgijske uporabe”, Ivana Zvonara “Martjanska pjesmarica II. (mlađa) iz 1756.”, Rajka Fureša “Ivan Krstitelj Lalangue i njegova Vrachtva ladanjska u povjesnomedicinskom kontekstu i u razvoju hrvatskoga medicinskog nazivlja”, Jasmine Lukec “Zagrebečka sokačka knjiga (1813.) Ivana Krstitelja Birlinga” te Bojana Schubert “Kajkavske kronike iliti kajkavski u kronikama”.

Nakon pauze u 13.30 bit će predstavljena knjiga Kristine Jug “Kazalište na Kaptolu. Anonimne kajkavske dramske adaptacije s kraja 18. i početka 19. stoljeća” te u 14 sati počinje drugi dio izlaganja i to redoslijedom Martina Horvat “O jeziku i stilu Kapucinova djela Horvacka od Kristuševoga narođenja vitija”, Stjepan Hranjec “Usmeno u dječjoj kajkavskoj prozi”, Željka Brlobaš “Jezična obilježja djela Pervi i zadnji kip Ljudevita Vukotinovića”, Kristina Jug “Nosila je rubac črleni (2022.) – subverzija ili povratak kajkavskoga filma?”, Zdravko Dolenec “Kajkavski nazivi tičev oroslavskoga kraja” i Krunoslav Puškar “Novi obiteljski nadimci potkalničkoga Prigorja?”.

U 15 sati počinje Rasprava i zaključci Skupa te za kraj predstavljanje slikovnica Krunoslava Puškara ”Selo moje bake”.

Autobus za Krapinu za sudionike Znanstvenog skupa i njihove goste polazi u ponedjeljak 4. rujna u 8.30 sati s Mažuranićeva trga u Zagrebu. Povratak iz Krapine u Zagreb predviđen je u 16.30 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba