S ciljem daljnjeg razvoja turizma, KZŽ podijelila bespovratna sredstva 14 korisnika, a najavljena je i nova manifestacija `Dani otvorenih vrata zagorskog turizma`

“Prije pet godina imali smo 70 kuća za odmor, danas ih je 135 i još nekoliko u najavi”

Objavljeno: 19.07.2023. zagorjeinternational

U kući za odmor ‘Mali Dvori’ u Mirkovcu, staroj zagorskoj hiži koja je izvorno izgrađena davne 1904. godine u mjestu Vadina kraj Luke, a 2020. godine je preseljena na trenutnu lokaciju, održana je dodjela ugovora za sufinanciranje turističkih projekata kako bi se unaprijedio kontinentalni turizam i privukao čim veći broj turista na područje Krapinsko – zagorske županije. Od 20 zahtijeva koji su stigli na javni poziv, 14 korisnika ostvarilo je pravo na bespovratna sredstva.

Tihana Husak, Viša savjetnica za pravne poslove iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ istaknula je kako je Krapinsko – zagorska županija lider kontinentalnog turizma te kako se konstantno ulaže u podizanje kvalitete i širenje turističke ponude, što je vidljivo iz raspisivanja javnog poziva za dodjelu potpora u turizmu u 2023. godini.

– Javni poziv bio je raspisan od 3. svibnja do 3. lipnja. Kao prihvatljive aktivnosti za dodjelu potpore bile su obnova, rekonstrukcija i opremanje postojećih smještajnih kapaciteta, opremanje wellness i spa zona, stvaranje dodatnih sadržaja uz bazene, izgradnja rekreacijskih i zabavnih sadržaja, prostora za tematska i zabavna događanja, hortikulturno uređenje okoliša te uređenje i opremanje dječjih igrališta – rekla je Husak.

– Maksimalan iznos potpore koji se mogao dodijeliti pojedinom korisniku iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova bez PDV-a, a najviše do 4000 eura. Prihvatljivi su bili i troškovi koji su nastali od 1. siječnja 2023. godine do zaključno 31. listopada 2023. godine – objasnila je Husak.

Na javni je poziv stiglo 20 zahtijeva, od kojih je nakon provjere šest zahtjeva odbijeno jer nisu ispunili kriterije propisane javnim pozivom, a konačnu odluku o odabiru korisnika i dodjeli bespovratnih sredstava donio je župan tako da su za 14 korisnika dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 39.736,39 eura.

Povećan broj dolazaka

Sanja Škrinjar, direktorica Turističke zajednice KZŽ, usporedila je broj dolazaka s 2019. godinom, koja je bila rekordna. 

– Do jučerašnjeg dana ostvareno je 97.000 dolazaka i 198.000 noćenja, što je tri posto više od rekordne 2019. godine ili sedam posto više nego odlične prošle godine. Trenutno smo u strukturi gostiju, na 46 posto stranaca, a treba podsjetiti kako smo prije korone bili na 50-50, omjer domaći i strani gosti – rekla je Škrinjar i istaknula kako najveći broj gostiju dolazi iz Slovenije, Poljske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Italije, Češke i Danske.

Povećava se i broj dolazaka gostiju iz nešto daljih zemalja, ponajprije zbog kuća za odmor i ekspanzije koja se desila prošlih nekoliko godina.

– Mi smo u 2018. imali 70 kuća, dok je to danas 135 s time da imamo u najavi još novih kategorizacija i investicija. Važno je podsjetiti kako smo pokrenuli projekt razvitka kuća s tri i više zvjezdica pod nazivom ‘Zagorje Home’ te je 10 kuća prošle godine dobilo certifikat, a ove njih 12 – kazala je Škrinjar te pozvala iznajmljivače da upisuju goste jer jedan od uvjeta za dobivanje certifikata je upravo popunjenosti smještaja. Uz to, Škrinjar je istaknula kako su odobrena tri projekta vrijednosti 214.000 eura, za sustav TZ 405.000, odnosno ukupno 619.000 eura za razvoj dodatnih sadržaja kao što su biciklističke staze.

Načelnik Svetog Križa Začretja, Marko Kos, ukazao je na promjene turizmu i sve veći razvoj kontinentalnog turizma.

– Svjedoci smo da se turizam mijenja, nije više dosta sunce i more, nego je i kontinent svakako jedna lijepa priča koja može ponuditi kvalitetu nekih novih sadržaja, kvalitetu smještaja, kvalitetu gastro i etno ponude. Mislim da je to pravac koji treba izuzetno dobro njegovati i naravno podizati kvalitetu svega s čime raspolažemo – poručio je načelnik i najavio nove investicije.

– Čini mi se da se već danas kreće s obilježavanjem staza koje prolaze neposredno uz ovaj projekt, tako da priča se na neki način nadovezuje, nadopunjavamo se svi zajedno. Uz male poljoprivredne parcele i poljoprivrednike koji obitavaju na ovom području, turizam je uistinu jedna djelatnost koja nadopunjuje i stvara dodatnu vrijednost. Nemamo nekakve velike proizvođače, ali imamo izuzetno veliku kvalitetu i to je nešto s čime se trebamo dičiti – rekao je Kos.

 Vjetar u leđa iznajmljivačima 

Domaćica ovog događanja, iznajmljivačica Zagorka Huis, istaknula je kako je ova vrsta podrške vjetar u leđa za nastavak ulaganja kuće za odmor kako bi se produžio boravak gostiju.

– Ističem kako je 90 posto našeg projekta već realizirano te je postignut cilj projekta – produživanje duljine boravka naših gostiju. Ove sezone postigli smo prosječnu duljinu boravka gostiju sedam dana, što predstavlja značajan skok u odnosu na prošlogodišnja dva dana – rekla je Huis.

– Smatram da se pomno biranim i promišljenim koracima krećemo prema naprijed te da su najbolje godine turizma tek ispred nas. Uostalom, naši prekrasni bregi puni su lijepih priča i vjerujem da nastavkom udruživanja svih sudionika turističke ponude možemo postići daljnji razvoj destinacije – poručila je te iskoristila priliku kako bi se zahvalila u ime dobitnika potpore.

Župan Kolar nije krio zadovoljstvo smjerom u koji se kreće turizam županije te je istaknuo koliko je bitno da se svi iznajmljivači ujedine i da zajedno predstavljaju i brendiraju turizam Krapinsko – zagorske županije u Hrvatskoj i inozemstvu.

– Zapravo smo brendirajući `Zagorje – bajku na dlanu` morali objediniti čitav sustav. Tu prije svega govorim o velikim hotelima da se zajednički predstavimo i u Hrvatskoj i u inozemstvu, da zajedno brendiramo destinaciju, a nakon toga da svaki od njih sa svojom pojedinačnom ponudom privlači svoje turiste – rekao je župan i istaknuo koliko je epidemija pomogla u razvoju privatnih smještaja te je broj iznajmljivača u zadnjih nekoliko godina porastao, a najavio je i nastavak natječaja u godinama koje slijede.

– Mi ćemo s ovom vrstom natječaja nastaviti 2024. i 2025. godine s tim da ćemo povisiti iznos pa će iznos iduće godine biti 80.000 eura, a 2025. 100.000 eura. Povisit ćemo iznos bespovratnih sredstava za iduću godinu na 5000 eura, a 2025. godine na 6000 eura – rekao je Kolar i spomenuo da s obzirom na muzeje, toplice, hotele i ostalu ponudu Krapinsko – zagorske županije ima mjesta za napredak turizma, a najavio je i novu manifestaciju.

`Dani otvorenih vrata zagorskog turizma`

– Pripremit ćemo i jednu manifestaciju koja će se zvati `Dani otvorenih vrata zagorskog turizma` gdje ćemo mi subvencionirati taj dan sve one koji će boraviti na području Krapinsko – zagorske županije u vašim objektima. Na taj način ćemo staviti dodatni interes na vas kao na iznajmljivače s jedne strane, a druge strane dobit ćemo jednu vidljivost koju objektivno nemamo onoliko koliko bi mogli imati s obzirom na prekrasan krajolik, sjajne uvjete koje imate vi kao iznajmljivači – kazao je župan napomenuvši kako Krapinsko – zagorska županija svakako jest perjanica kontinentalnog turizma i s obzirom na sve one investicije koje su najavljene, to će još dugo vremena i ostati.

Dobitnici bespovratne potpore u turizmu Krapinsko-zagorske županije u 2023. su:

– Snježana Turk, Konjščina – Nabava i ugradnja saune te dvosjeda u SPA zoni – kuća za odmor HIŽA BAKE ROZE, 712,69 eura

– Stjepan Šalamon, Krapina – Izgradnja saune – ruralna kuća za odmor ZAGORSKA HIŽA CECILIJA, 1448,80 eura

– Jelena Ruk, Kerestinec, Sveta Nedelja – Ulaganje u priključak plina i materijal za centralno grijanje- kuća za odmor RUKOVA HIŽA, 1754,84 eura

– Tomislav Huis, Zabok – Ugradnja drvenog montažnog nadzemnog bazena, nabava sadržaja za djecu, uređenje okoliša – kuća za odmor MALI DVORI, 2032,02 eura

– Romina Žumer Muslić, Zagreb – Proširenje wellness ponude sa saunom i hidromasažnom kadom te ograđivanjem i popločavanjem dvorišta – kuća za odmor FREYA, 2530,31 eura

– Akrobacija d.o.o., Zagreb – Izgradnja nove septičke jame, rubnog kamena oko bazena, hortikulturno uređenje – kuća za odmor PUHEK BREG, 2800 eura

– Željko Pavić, Krapina – Unapređenje turističke kvalitete postojeće smještajne ponude te uvođenje novih inovativnih sadržaja za odmor (obnova fasade, viseća kuglana, uređenje terase i okoliša, sunčalište) – kuća za odmor HIŽA&VILA, 2936,23 eura

– Davor Žažar, Tuheljske Toplice – Uređenje poučne staze “Trnoružica“ – kuća za odmor VILA TRNORUŽICA, 3052,66 eura

– Željko Cvetko, Zagreb – Uređenje okoliša te izrade ograde, kupnja bazena sa svom pratećom digitalnom opremom te grijanjem, kupnja kupole za bazen – kuća za odmor “Cvetkova hiža“, 3200,07 eura

– Patrik Celjak, Zagreb – Uvođenje hidromasažne kade – kuća za odmor ZELENA OAZA, 3672,64 eura

– Ivica Broz, Kumrovec – Popločavanje vanjskih sadržaja objekta u svrhu prezentacije kulinarske baštine – ruralna kuća za odmor PRI BROZU, 3713,13 eura

– Hrvoje Horvat, Zagreb – Nabava hidromasažnog bazena, uređenje sunčališta – kuća za odmor DIVINUS HOLIDAY HOUSE, 3883 eura

– Željka Ogresta- Merlić, Zagreb, Klimatizacija svih prostora, podizanje brzine interneta, rekonstrukcija starog sustava napajanja objekta el. energijom, rekonstrukcija rasvjete okoliša, wi-fi audio/video komunikacija (portafon), novi ekološki rashladni uređaj s dvostrukim ledomatom – kuća za odmor VILLA ZAZA, 4000 eura

– Đurđica Tomić, Oroslavje – Nabava hidromasažne kade, ostakljivanje vanjske terase za prostor hidromasažne kade, nabava rekuperatora “ivent“ za regulaciju vlage i grijanja – kuća za odmor DORA, 4000 eura. (Melani Stužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba