Održana završna konferencija hvalevrijednog projekta “Žene za zagorje 3“, koji pomaže ranjivim skupinama društva

Trideset žena koje su inače teško pronalazile posao, šest mjeseci pomagalo čak 180 starijih osoba

Objavljeno: 15.07.2023. zagorjeinternational

U Krapini je u petak održana završna konferencija projekta “Žene za Zagorje 3“, u sklopu poziva “Zaželi-program zapošljavanja -faza IV“, gdje su predstavljeni rezultati osmomjesečnog projekta, kojem je cilj bio osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, što bi ublažilo posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno povećalo socijalnu uključenost i razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Projekt je započeo 12. prosinca prošle godine, dok je 27. veljače u Krapini održana uvodna konferencija na kojoj je potpisan partnerski sporazum. Prijavitelj projekta je i ovaj put bilo Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Obuhvaćeni su Grad Krapina, Općina Petrovsko, Općina Đurmanec i Općina Radoboj.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina, Davor Šimunović, održao je prezentaciju kojom je svim prisutnima prikazao ciljeve i rezultate projekta, a istaknuo je i njegovu vrijednost od 196.793,24 eura.

– Dodijeljena bespovratna sredstva u 100 postotnom intenzitetu potpore u okviru operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014./2020.“, odnosno 85 posto je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Trajanje provedbe je osam mjeseci. Sam rad gerontodomaćica je šest mjeseci, ali osam sa voditeljem  – rekao je Šimunović.

Jesenje samostalno

Objasnio je kako su obuhvaćene četiri jedinice lokalne samouprave na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Krapina, ali kako Jesenje nije bilo uključeno jer su oni ovaj put sami provodili projekt.

Istaknuo je kako je kroz projekt zaposleno 30 žena na aktivnostima pomoći u kući osobama u nepovoljnom položaju, a ukupan broj krajnjih korisnika kojima se pomagalo je 180, uz osobe koje preko Zavoda za socijalni rad putem uputnica imaju potrebu za pomoć.

– Projektom se omogućilo ženama, pripadnicama ranjivih skupina pristup zapošljavanju u tržištu kao i pružanju potpore i podrške za 180 krajnjih korisnika na području Grada Krapine te općina Đurmanec, Petrovsko i Radoboj. Dakle, 180 osoba treće životne dobi dobilo je našu skrb i plus oni svi korisnici koje preko Zavoda za socijalni rad, redovno preko uputnica dobivamo. Poslovi radnica za pomoć u kući uključivali su pomoć u dostavi namirnica, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, pranje rublja u kućanstvu, glačanje, održavanje higijene posuđa, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o zagrijavanju kućanstva, pomoć kod brige u higijeni, pomoć u posredovanju i ostvarivanju raznih prava, dakle dostava lijekova, plaćanje računa i ostalo. Podrška kroz razgovore i druženje i pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – rekao je ravnatelj Šimunović.

Istaknuto je da je kroz provedbu projekta primijećeno da na tržištu rada ima sve manje nezaposlenih osoba i da je mali broj žena koje su bile zainteresirane za takav vid rada.
– Natječaj bio otvoren oko mjesec i pol i jedva se uspjelo pronaći tih 30 žena. Korisnicima su i ovaj puta podijeljeni paketi higijenskih potrepština, a ukupno ih je podijeljeno 1128 – istaknuto je.

Dobrobit projekta

Prisutnima se, u ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, obratila i Vesna Hriberski, koja je istaknula rezultate projekta “Zaželi“ za područje cijele županije.

– Ovih dana se provode završne konferencije projekata po natječaju “Zaželi“ i na području naše županije provodilo se 11 projekata. Kroz te projekte zaposleno je 208 žena, uključeno je 1270 korisnika, a vrijednost tih projekata je 1.500.000 kuna – rekla je Hiberski i istaknula dobrobiti provođenja takvih projekata.

– Naime, zaposlene su teže zapošljive žene, pružena je pomoć korisnicima u njihovim domovima što je vrlo značajno, ali ja volim naglasiti da smo se mi, svi korisnici, svi partneri i sudionici, rekla bih i društvo, razvijali i učili. Učili smo kako prepoznati potrebe, kako iznalaziti rješenja – rekla je Hiberski i poručila da, iako se sada vidi sve lijepo što je ovaj projekt donio, u njega se trebalo uložiti mnogo truda.

Ispred Hrvatskog zavoda za socijalni rad Sergej Augustin Erdelja istaknuo je važnost projekta za krajnje korisnike, ali i naglasio nastavak suradnje s Crvenim križem.

– Ono što je fokus Hrvatskog zavoda za socijalni rad su upravo ti krajnji korisnici, tih 180 korisnika koji su bili obuhvaćeni ovom mjerom, za vrijeme trajanja ovog projekta dobivali su tu pomoć koju inače ne bi mogli dobivati. Pomoć u kući koju pruža Crveni križ se nastavlja i dalje, nastavlja se kroz nekakve uputnice koje mi izdajemo Crvenom križu i Crveni križ nam ostaje partner u pružanju pomoći potrebitima – objašnjava Erdelja.

Okupljenima se obratio i predsjednik krapinskog Gradskog vijeća, Mladen Gregurović, koji je naglasio uspješnost rada Crvenog križa na ovakvim projektima i dobrobit koju projekt nosi.

– Ovaj projekt u svakom slučaju je vrlo koristan. Kao što smo čuli, radi se o pomoći potrebitima, bolesnima, starijima. S druge strane je bitan jer se omogućava zapošljavanje teško zapošljive kategorije žena, one koje su starije od 50 godina i koje imaju nižu ili srednju stručnu spremu – rekao je predsjednik Gregurović i poželio uspješan nastavak provedbe s projektom “Žene za Zagorje 4“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba