KRAPINA MOJA, KAK' IMAM TE RAD: Naučimo se održavati NAŠ GRAD čistim!

ŽUTA BOJA SVIJET ČINI ZDRAVIJIM: Plastika zauzima 30 posto volumena u komunalnom otpadu, a može se u potpunosti reciklirati – spremnik imaš, počni sortirati!

Objavljeno: 03.07.2023. zagorjeinternational

Drage Krapinčanke i Krapinčani, jeste li svjesni da je sprječavanje nastanka otpada te pravilno razvrstavanje otpada najbolje za okoliš, očuvanje prirode i ljepote vašeg grada? Znate li da otpad nastao u kućanstvima čini velik dio u ukupno proizvedenom otpadu, a obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, električni i elektronički otpad, otpadni papir i karton, otpad od plastike…? Nažalost, iako postoje mogućnosti predaje i organiziranog odvoza različitih vrsta otpada, neodgovorni pojedinci ugrožavaju okoliš, kao i zdravlje djece. Zbog pomiješanih nečistoća, nesortirani otpad ne može se reciklirati, već se mora odvesti na odlagalište otpada.
Kao što znamo, naša su mjesta lijepa koliko su čista. Za ljepotu okoliša u Krapini i okolici svakodnevno se brine komunalno poduzeće KRAKOM d.o.o., no sada je vrijeme da svaki pojedinac da svoj doprinos.
Upravo zato Grad Krapina provodi projekt: “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine”, sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu kojeg će svaki građanin moći otkriti vrijednost sortiranja otpada.

Što ide kamo?

U svojem kućanstvu, kao što znate, imate zelenu kantu za miješani komunalni otpad, koji se odvozi na odlagalište u Gorjak, no zajednički je cilj smanjenje količina miješanog komunalnog otpada te povećanje količina skupljenog korisnog otpada koji se može reciklirati i ponovno upotrebljavati.

Pravilnim odvajanjem otpada u domaćinstvu i odlaganjem u za to predviđene spremnike na kućnom pragu, zelenim otocima ili reciklažnom dvorištu. Uz zelene, tu su i plave i žute kante za korisni otpad, koji se odvozi u postrojenje za sortiranje, kako bi se tako dodatno odstranile nečistoće te se popravile nenamjerne greške u sortiranju koje su napravili korisnici. Plastični materijali razdvoje se dodatno po vrstama, a papir se odvaja od kartona.
U žute kante se odlažu isprane plastične boce mlijeka, sokova, vode, isprane plastične boce ulja i octa, ispranu ambalažu tekućih sapuna i šampona te čiste plastične vrećice i folije. Treba pripaziti da u žutu kantu ne bacite papirnate proizvode i ambalažu, višeslojnu ambalažu, ambalažu od metala, posude od dostavljene hrane, onečišćenu plastičnu ambalažu te ambalažu od lijekova.

Plastika, poznato je, ima mnogo vrijednih namjena, ali smo postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Širom svijeta se svake minute kupuju milijuni plastičnih boca za piće, a svake godine koristimo do pet trilijuna jednokratnih plastičnih vrećica. Gledajući sveukupno, 50 posto plastike koju koristimo je jednokratno korištena.

Prednosti recikliranja

Znate li, primjerice, da u komunalnom otpadu plastična ambalaža zauzima 30 posto volumnog udjela, a na odlagalištima otpada zauzima ogroman korisni prostor. Plastika se može u potpunosti reciklirati, čime čuvamo okoliš, štedimo resurse i energiju. I zato u vašem kućanstvu imate žutu kantu.​
Promijenite svoje navike već danas i počnite SORTIRATI, jer samo svjesnim promjenama možete doprinijeti smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta.
Projekt “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine” financiran je u 40-postotnom iznosu sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba