U središte Zagorja stiže gluhonijema kiparica i mađarski glazbenici

Galerija grada Krapine sprema top kulturni program

Objavljeno: 10.06.2023. zagorjeinternational

Sljedećeg petka u Galeriji grada Krapine otvorit će se izložba skulptura gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac Tárogató Hungarikum Koncert – József Terék i prijatelji, a sljedećeg utorka kiparica Fališevac vodit će radionicu taktilnog modeliranja.

Izložba

Izložba od četrdesetak keramoskulptura i nekoliko bronci predstavila bi umjetnički opus neakademske Fališevac, čije stvaralaštvo čini jedinstveni fenomen na hrvatskoj umjetničkoj sceni od početka 1980-ih godina kada se prvi put predstavila javnosti na skupnoj izložbi u Tiflološkom muzeju. Ovaj neveliki retrospektivni osvrt na više od trideset godina stvaranja, obuhvatit će desetak novijih skulptura nastalih u posljednje tri godine. Izložba se otvara u 19 sati,

Među dosadašnjim samostalnim nastupima Sanje Fališevac ističu se zagrebačke izložbe održane u Galeriji Kristofora Stankovića (2004.), u Galeriji Forum (2008.) te u Muzeju za umjetnost i obrt (2015.). Na IX. trijenalu hrvatskog kiparstva 2006. godine za skulpturu ‘Pas vodič’figuru labradora izvedenu u prirodnoj veličini nagrađena je posebnim priznanjem. Članica je ULUPUH-a i HDLU-a. Skulpture joj se nalaze u nekoliko javnih prostora i u mnogim privatnim zbirkama. U dječjem parku na zagrebačkom Jarunu nalazi se brončana skulptura psa vodiča ‘Val’.

Radionica i koncert

U Galeriji će se pod vodstvom Fališevac u utorak 20. lipnja od 17 do 19 sati održati radionica taktilnog modeliranja. Polaznici radionice će s povezom na očima u glini modelirati različite predmete, a Sanja će ih obilaziti i usmjeravati. Cilj radionice je približiti polaznicima modeliranje i nastanak rada slijepe osobe.

Sljedećeg petka od 19.30 sati u dvorištu Galerije grada Krapine će se u suorganizaciji Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra Zagreb, Hungarian Academy of arts i Pučkog otvorenog učilišta Krapina održati Tárógató Hungarikum koncert kojeg je 2015. godine osmisli József Terék, glazbenik i etnograf, izvođač nagrađen Ordenom mađarskog zlatnog križa, skladatelj i javni član Odsjeka za glazbu Mađarske akademije umjetnosti. Posljednjih godina njegovi su koncerti izvedeni na svim kontinentima, u gotovo 30 zemalja, u organizaciji veleposlanstava i mađarskih instituta, na akademijama, konferencijama i međunarodnim festivalima.

U središtu koncerta je tárógató, poznat i kao glas mađarske duše, koji je prisutan u mađarskoj glazbenoj povijesti više od 700 godina. To je drveni puhački instrument koji ima mnogo sličnosti s klarinetom, saksofonom i oboom jedinstven je u svijetu, poznat stanovništvu Karpatskog bazena, a izvan toga gotovo potpuno nepoznat. József Terék svojim svestranim i virtuoznim sviranjem instrumenta pokazuje da, dok su se u ranim danima tárogatóa mogle svirati jednostavnije melodije, danas, kao rezultat razvoja instrumenta, svi glazbeni stilovi mogu biti dobro prezentirani na instrumentu koji je 2014. godine proglašen hungarikumom. Pratnja viole i kontrabasa čini koncert još jedinstvenijim i popularnijim pomoću Zsolta Farkasa i Pétera Marcella Szekeresa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba