Rijetka bakterija pronađena u kapima za oči može biti smrtonosna

OPREZ: Zbog umjetnih suza ljudi ostaju bez očiju 

Objavljeno: 19.03.2023. zagorjeinternational

Kapi za oči mogu biti smrtonosne, upozorio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Dosad je otkriveno 68 Amerikanaca u 16 saveznih država s nizom simptoma koje je prouzročila rijetka bakterija Pseudomonas aeruginosa. 

Većina pacijenata koji su se javili liječniku zbog bola u očima, iscjetka, crvenila, zamućenog vida i drugih simptoma koristila je kapi za oči i umjetne suze, objavio je CDC. Jedna osoba je umrla, osmero ih je oslijepilo, a liječnici su kod četiri osobe morali kirurški ukloniti oči, prenosi Jutarnji list

Za deset različitih vrsti kapi za oči prvotno se sumnjalo da su uzrok tegoba. U siječnju je CDC upozorio ljude da prestanu koristiti umjetne suze EzriCare i Delsam Pharma. U veljači je Global Pharma, kompanija koja proizvodi te dvije vrste kapi za oči, objavila da povlači proizvode s polica, nakon službene preporuke američke Uprave za hranu i lijekove (FDA). Prošli tjedan FDA je objavila povlačenje s polica kapi za oči koje distribuiraju i druge dvije kompanije, Pharmedica i Apotex. 

Testiranjem su pronađene bakterije u bočicama koje su koristili pacijenti s upalom. Trenutačno se testiraju druge, neotvorene bočice kako bi se utvrdilo je li došlo do kontaminacije bakterijom tijekom procesa proizvodnje. Riječ je o američkim kompanijama s proizvodnjom u Indiji. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba