Potpisan 876.000 eura vrijedan ugovor za konstruktivnu obnovu 345 kvadrata Područne škole Putkovec

“Djeca će se u potpuno obnovljenu školu vratiti u drugom polugodištu iduće školske godine”

Objavljeno: 09.03.2023. Vanja Hozmec

Krapinsko – zagorska županija potpisala je gotovo milijun eura vrijedan ugovor s izvođačem radova, zanatskom zadrugom KUNA-GORA, za konstruktivnu obnovu Područne škole Putkovec koja je stradala u potresima koji su 2020. godine zadesili središnju Hrvatsku. Škola je izgrađena 50-tih godina, a zadnji je puta obnavljanja 2019. godine kada je uslijedilo unutarnje uređenje, no ne i ono konstrukcijsko. 

Projekt obnove prijavljen je na Javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sufinanciran je na način da se 66,8 posto financira iz Fonda solidarnosti EU, dok se preostalih 31,8 posto financira iz sredstava Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. 

– Ukupna ugovorena vrijednost radova je 876.908,18 eura, a rok izvođenja je 10 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, s time da se postotak koji se odnosi na financiranje iz Fonda solidarnosti EU mora realizirati do 30. lipnja. Također, ugovorena je i usluga nabave stručnog nadzora kojeg će vršiti tvrtka Hršak & Hršak u iznosu od 28.750 eura – otkrila je pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar.

Zgrada ima 345 kvadratnih metara, a obnovom se njeni gabariti neće mijenjati, a uz samu zgradu,  na sjeverozapadnom strani zgrade, uz rub same čestice, izvest će se i novi potporni zid kako bi se stabilizirala kosina iznad zgrade. 

Kompletna obnova 

Radovi na zgradi škole bit će cjeloviti, a obuhvaćaju obnovu konstrukcije te sve ostale građevinsko – obrtničke i instalaterske radove kojima će se zgrada dovesti u stanje potpune građevinske uporabljivosti, a bit će otpornija i na potrese, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

– Obnovom se u potpunosti obnavlja postojeći sadržaj, pa će zgrada imati obnovljene dvije učionice, kuhinju, blagovaonicu, zbornicu, kotlovnicu, sanitarne čvorove te komunikacije – rekla je Smičić Slovenec te dodala da se iduće godine baš u toj školi očekuje upis čak 11 prvašića, što su sjajne vijesti.

Načelnik Đurmanca Damir Belošević rekao je da je obnova ove škole od iznimne važnosti jer je upravo na području Putkovca prošle godine zabilježeno najviše novorođene djece. 

– Drago mi je da kreće sanacija naše Područne škole u Putkovcu koja će doista puna značiti i za djecu, ali i roditelje. Također, cilj nam je ove godine prijava Osnovne škole na pilot projekt Ministarstva obrazovanja za cjelodnevnu nastavu, a time bi napravili dodatni iskorak u obrazovanju na području općine – rekao je načelnik Belošević.

Predstavnik tvrtke izvođača radova, zanatske zadruge KUNA-GORA Julije Fišter, najavio je da radovi na školi kreću u roku od 10 dana, da će postotak dovršenosti radova od 66 posto biti do 30. lipnja, kako je i zadano, a kako će ostatak radova biti dovršen prema ugovorenom roku od 10 mjeseci. 

Ravnatelj Osnovne škole Đurmanec Krešimir Kralj rekao je da se povratku u školske klupe u školi u Putkovcu vesele i djeca i učiteljice.

– Djeca se jako vesele što će se vratiti u prostore u kojima su bili, a koji će sada biti i potpuno novi, modernizirani i prikladni sadašnjim pedagoškim standardima. Učiteljice se također vesele povratku u područnu školu i ova obnova je idealna prilika da školu integriramo u sustav – rekao je ravnatelj.

Učenici, kojih inače u Područnoj školi Putkovec ima 20 u dva kombinirana razredna odjeljenja, u svojoj školi nisu od petrinjskog potresa, već nastavu slušaju u matičnoj školi u Đurmancu do kuda im je organiziran i prijevoz, a župan Željko Kolar je najavio da će u drugom polugodištu iduće školske godine zasigurno ponovno sjesti u školske klupe u Putkovcu.   

– U roku od tri mjeseca smo napravili kompletnu dokumentaciju i dobili sve potrebne dozvole i sada smo spremni za ovaj projekt. S obzirom na to da smo čuli da ovdje imamo povećan broj djece, u interesu nam je da dodatno ulažemo u ‘potentne’ dijelove županije, a što se tiče područnih škola, želimo da djeca u njima imaju jednake uvjete kao u matičnim školama – rekao je župan.

‘Dinamikom smo zadovoljni’

Opremanje same škole do sada nije bio prihvatljiv trošak, rekao je župan, no izmjenom Zakona i obnovi je sada i to prihvatljiv trošak.

– Mi stoga planiramo raspisati natječaj i za opremanje škole, pa će kompletno sva oprema koja će doći ovdje u školu biti potpuno nova što će omogućiti moderniju nastavu, ali i ugodniji boravak djece i učiteljica – dodao je župan. 

Kako je naglasio, većina je zagorskih škola stradala već u zagrebačkom potresu, a s obnovom se krenulo odmah.

– Većinu troškova smo si mi vratili nakon što je donesen Zakon i nakon što je formiran Fond za obnovu županija pogođenih potresom. Ono što od većih zahvata radimo sada je škola u Lazu Bistričkom koja će biti gotova do 30. lipnja i ova škola u Putkovcu. Dinamikom smo zadovoljni s tim da se sada očekuje i natječaj za energetsku obnovu javnih objekata koji su stradali u potresu i koji imaju ‘U2’ naljepnicu. Mi imamo nekoliko takvih škola, pripremamo ili već imamo spremnu dokumentaciju za njihovu obnovu i čekamo natječaj – rekao je župan i time najavio još investicija za škole na području županije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba