U Krapini će se između zgrade policije i poligona sljedeće jeseni početi graditi novi prostori za gradski vrtić, a moći će ga pohađati i mališani iz Petrovskog

GREGUROVIĆ: ˝Sadašnji kapacitet od 200 proširujemo za još 170 mjesta, a u proračunu za iduću godinu povećat ćemo udio sufinanciranja vrtića”

Objavljeno: 21.10.2022. Marta Čaržavec

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno prema pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova koji je bio raspisan, a za koji su se sredstva dodjeljivala po broju novih dnevnih vrtićkih i jasličkih boravaka, mnoge su općine i gradovi sklopili partnerstva i ostvarili financijska sredstva za njihovu realizaciju. Priliku za velike demografske promjene i kvalitetniji način života nije propustila ni Općina Petrovsko koja je u suradnji s Gradom Krapina ostvarila jedan od najvećih iznosa za potpuno novi objekt.

Petrovski načelnik Stjepan Krklec ne krije zadovoljstvo jer će iznos od 13.680.000 kuna uvelike doprinijeti i olakšati život Petrovčana. Naime, u Krapini, kod poligona iduće jeseni započinje projekt izgradnje novih prostora gradskog vrtića koji će pohađati i najmlađi stanovnici Petrovskog.

– Za općinu Petrovsko ovo zaista puno znači iz vrlo jednostavnog razloga. Trenutno, u dječjim vrtićima i obrtima za čuvanje djece na području Pregrade, Krapinskih Toplica i Krapine boravi 33 djece. Ekonomska opravdanost za izgradnju vrtića na Petrovskom bila bi nikakva. Bio bi to teret, obzirom na pedagoške standarde za općinu s tako malim proračunom. Suradnja s Gradom bila je i izvorno rješenje pa veseli činjenica da krećemo s projektom – objasnio je načelnik Krklec.

Grad Krapina, istaknuto je, sustavno i kontinuirano vodi brigu o svojim najmlađim mještanima, o čemu govore ulaganja u školske objekte i objekt gradskog vrtića u proteklih nekoliko godina. Gradskom intervencijom i ulaganjem prošireni su kapaciteti javnog vrtića, ali to nije dovoljno, pa je baš ovaj poziv, ističe gradonačelnik, bio prilika koja se ne propušta.

– Uskoro krećemo s projektiranjem, do jeseni sljedeće godine krenuti će i sama izgradnja nove vrtićke zgrade koja će se nalaziti u Ulici dr. Franje Tuđmana, ispod policije, prema poligonu. Mislim da će se poboljšati dostupnost vrtića. U planu je izgradnja vrtića uz dodatne sadržaje za ukupno 10 grupa od čega će četiri biti za jasličke, a šest za vrtićke skupine. Sredstva koja smo dobili značajno će nam pridonijeti u razvoju i kvaliteti života naših mještana. Ovim projektom očekuje se povećanje kapaciteta za 170 djece. Trenutno u gradskom imamo kapacitet za oko 200 djece tako da ćemo realizacijom ovog projekta kapacitet proširiti na ukupno 370 do 380 djece – rekao je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Ekonomski problem su visoke cijene privatnih vrtića, pa će Grad, kako je najavio gradonačelnik, u proračunu za iduću godinu povećati udio sufinanciranja vrtića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba