Nakon prelaska na euro

Iz HNB-a pojasnili u kojim će novčanicama bankomati isplaćivati određene iznose 

Objavljeno: 09.10.2022. zagorjeinternational

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) otkrili su da ćemo, od uvođenja eura 1. siječnja, na bankomatima podizati novčanice od 10 ili 20 eura, a u slučaju da nam zatreba veći iznos od 50 ili pak 100 eura, i ti će se iznosi isplaćivati u novčanicama od po 10 ili 20 eura. Ako se radi o iznosima koji prelaze 100 eura, isplaćivat će se i apoeni od 50 eura, piše Poslovni.hr.

Do uvođenja eura imamo još nešto manje od tri mjeseca, a u razdoblju od 15. do 31. prosinca se na bankomate uvodi beznaknadno podizanje kuna. To će biti moguće do 15. siječnja kako ne bi došlo do negativnog utjecaja na dostupnost gotovine u kunama.

HNB je preporučio bankama da i u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca 2022. ukinu potrošačima naknadu za polog gotovog novca kune na svoje račune, kako bi se građani motivirali da i prije dana uvođenja eura polože kune na svoje račune.

Inače, od 1. siječnja će euro živjeti zajedno s kunom dva tjedna kada će na snazi biti dvojni optjecaj i kada će se i ostatak novca pri kupnji u dućanima za namirnice plaćene eurima ili kunama, vraćati u eurima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba