Zagorska policija izdala statistiku za prošli mjesec - evo što kažu brojke

U odnosu na rujan lani, broj nesreća je pao za 23 posto, broj poginulih i ozlijeđenih gotovo nepromijenjen 

Objavljeno: 08.10.2022. zagorjeinternational

Kako je izvijestila Policijska uprava krapinsko – zagorska, policijski su službenici u rujnu obavili očevid kod 57 prometnih nesreća što je za 23 posto manje nego u rujnu prošle godine.

Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 21 nesreći s ozlijeđenim osobama pet osoba je zadobilo teške, a 19 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 35 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za jednu prometnu nesreću, broj nesreća s ozlijeđenim osobama je isti, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu je za 34 posto.

Brojke 

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba veći je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba je isto, a lakše ozlijeđenih osoba manje je za 24 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 25 osoba što je za 16,7 posto manje nego u rujnu 2021. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina (11 sudionika) od kojih su svi zadobili lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (39 sudionika) ili 40,6 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Nepropisno kretanje vozila po kolniku je najčešći uzrok prometnih nesreća. 19 nesreća ili 33,3 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku. Zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku smrtno je stradala jedna osoba, a ozlijeđeno je deset osoba od kojih su tri osobe zadobile teške, a sedam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste (18 nesreća). Prilikom slijetanja vozila ozlijeđeno je devet osoba od kojih su tri osobe zadobile teške, a šest osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Kritični dan prema broju obavljenih očevida bio je petak s 14 obavljenih očevida, te ponedjeljak i četvrtak s po devet obavljenih očevida, a najsigurniji bio je utorak s četiri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 6 do 7 sati i između 15 do 16 sati s po pet prometnih nesreća, zatim između 11 do 12 sati i između 16 do 17 sati s po četiri obavljena očevida, a najsigurnije razdoblje između 1 do 2 sata kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovao je 96 sudionika od čega je bilo 78 vozača i 18 putnika, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 18 vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 23,1 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 74 prometne nesreće sudjelovalo 156 sudionika od čega je bilo 115 vozača, 39 putnika i dva pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 17 ili 14,8 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. U rujnu ove godine došlo je do smanjenja broja vozača u prometnim nesrećama za 37 vozača ili 32,2 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 8,3 posto.

Najčešći prekršaji

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u mjesecu rujnu evidentirali 1295 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu, 478 prekršaja, što iznosi 36,9 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (157) i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (81). Utvrđeno je i 69 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 43 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 17 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 13 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, 11 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, pet prekršaja odbijanja alkotestiranja, dva prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem droga, te jedan prekršaj upravljanja tehnički neispravnim vozilom itd.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba