BEZ KONKURENCIJE: Konji uzgajivača Mirka Majseca iz Bobovja osvajaju prva mjesta gdje god da se pojave

NA SAJMU U GUDOVCU SVI ŠAMPIONI: ˝Ovakve se stvari događaju jednom u životu, nisu to kokoši da od danas do sutra iznesu jaje, to je dugogodišnji proces˝

Objavljeno: 15.09.2022. Marta Čaržavec

Proteklog vikenda u Gudovcu je održan 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda koji je službeno otvoren u petak, a trajao je sve do nedjelje. Lijepo vrijeme uz bogatu popratnu ponudu privuklo je mnoge posjetitelje na 10 hektara sajamskog prostora. Posjetitelji i izlagači imali su prilike biti dijelom stručnih predavanja i skupova s aktualnim temama, a u Gudovac su stigle i delegacije Češke, Albanije, Bugarske, Mađarske, Slovenije… Uzgajivači s područja Krapinsko – zagorske županije pomeli su konkurenciju, a prema riječima našeg sugovornika Mirka Majseca iz Bobovja takav se uspjeh postiže jednom u životu.

– Da bi životinja odnijela nagradu, postala šampionka ili šampion, mora imati dobre gene. To nisu kokoši da od danas do sutra iznesu jaje, to je dugogodišnji proces. Ja već 20 godina radim na uzgoju i selekciji – ispričao nam je Majsec koji svakodnevno barem sat vremena provodi sa svojim konjima nadomak grada Krapine. Upitali smo ga u čemu je tajna njihovog kvalitetnog uzgoja.

– To traje još iz 2011. godine i te gene vučemo do dan danas. Nema boljeg konja od mog pastuha. Moji su konji na otvorenom, pasu koliko žele, vodu piju iz izvora i zato smo uspjeli. Jako sam ponosan i sretan. Ovakve se stvari događaju jednom u životu, pitaj Boga kada će opet jedna županija, u ovom slučaju KZŽ, odnijeti sve nagrade – kazao je Majsec čiji su konji na ovogodišnjem sajmu ostvarili zavidne rezultate.

Tako je od strane uzgajivača Majseca, u kolekciji starijih pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka titulu šampionskog grla izložbe odnio Zekan, oždrijebljen 14. travnja 2012. godine čiji je vlasnik Silvijo Pelčić iz Buzdohanja, u kolekciji kobile sa ždrebadi prvo je mjesto osvojila Ruža, oždrijebena 19. ožujka 2015. godine uz ždrijebe u vlasništvu Majseca, uz uzgajivača iz Hrašćine Šanjek d.o.o. U kategoriji omica prvo mjesto zauzela je Beba, oždrijebena 25. travnja 2020. godine, pod uzgajivačkom palicom Majseca, a u vlasništvu Vladimira Halupa iz Daruvara.

Da polučeni rezultati ne iznenađuju kažu i Miško Šklempe predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, kao i Slaven Kolarić, voditelj uzgojnog programa SSUUHH-a koji ističu kako su nagrade polučeni velikim trudom Majseca koji uvelike doprinosi unapređenju konjogojstva.

Valja napomenuti kako je uzgajivač Majsec zaslužan i za mnogobrojne ovogodišnje uspjehe na sajmu u Gospiću, Slavonskom brodu i Kloštar Ivaniću. Tako su prva mjesta osvojili konj Rubis u vlasništvu Pere Jadeka, zatim konj Sokol u vlasništvu Željka Trnka i konj Jablan u vlasništvu Jovana Dragaša.

Podsjetimo, na ovogodišnjem 29. izdanju sajma, šampionkom je proglašena i pet godina stara Elena u vlasništvu Božidara Domitrana iz naselja Martinščina u Gradu Zlataru dok je treće mjesto osvojila krava Meri također u vlasništvu Domitrana koji ukupno posjeduje 131 grlo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba