ZAGORSKA SELA: Predstavljen program ovogodišnjeg, sedmog izdanja manifestacije ‘Bučnica fest’

“Ovo je u smislu promocije vrlo značajna manifestacija za naš kraj, a bučnica kao specijalitet je sama po sebi dovoljan poziv dragim gostima”

Objavljeno: 22.08.2022. Vanja Hozmec

Tradicionalna manifestacija ‘Bučnica fest’ ove će se godine održati po sedmi puta. Radi se o rotirajućoj manifestaciji koja se svake godine održava u jednoj od općina Turističke zajednica područja Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela, a ove će se godine održati u Zagorskim Selima gdje je danas održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije. 

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak istaknula je da je ovdje riječ o jednoj od najatraktivnijih manifestacija tog područja i da je vrlo značajna za taj kraj. 

Veliki značaj

– Ova je manifestacija svake godine u drugoj općini, a ove godine, 28. kolovoza, s početkom u 14 sati, održava se na igralištu u Zagorskim Selima. Manifestacija je vrlo značajna za naš kraj i ujedno je i jedan od razloga zašto je rotirajuća i zašto nije stacionirana samo u jednoj općini na području naše Turističke zajednice područja Kumrovca, Desinića i Zagorskih Sela. Dakle, manifestacija puno doprinosi, kako promociji, tako i brendiranju naših krajeva i to je razlog zbog kojeg ju rotiramo jer na taj način promoviramo cijelo to područje, a to su male općine koje onda u tom jedinstvu mogu našim turistima ponuditi kvalitetniji sadržaj – rekla je Krivec Jurak. 

Kako je naglasila, bučnica je tradicionalno jelo zagorskih krajeva i već je dobro poznata poslastica, a s obzirom na to, posebna pozivnica ljudima da se odazovu, nije potrebna.  

– Mislim da je to samo po sebi dovoljno dobar poziv za sve ljude dobre volje da ove nedjelje ne zaobiđu Zagorska Sela. Pripremili smo bogat gastro-enološki i kulturno-zabavni program, ali i dječji kutak, tako da će svi pronaći nešto za sebe – poručila je Krivec Jurak. 

Direktorica Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić najavila je program manifestacije. 

– S otvorenjem kreće kulturni dio. Nastupa domaća klapa BF, koja će manifestaciju otvoriti, zatim imamo etno udrugu Zipka iz Kumrovca koja će upotpuniti prije glazbeni program, a nakon toga imamo glavni dio zbog kojeg se i nalazimo, izbor bučnice. Imamo dvije kategorije. Prva je ‘Zlatna buča’ za ugostitelje koji će se natjecati, njih imamo desetak, a druga kategorija se zove ‘Mala buča’. Imamo oko osam udruga koje će predstaviti na koji način oni rade bučnicu – otkrila je Mačefat Muranić. 

Stručni žiri

Za posjetitelje će najzanimljivija biti degustacija bučnice i uživanje u velikom broju različitih bučnica koje će pripremiti razni izlagači. 

– Imamo i jednu radionicu na kojoj će se prikazivati izrada tijesta za izradu bučnice, a jedna od članica žirija Martina Geršak, koja je bila sudionica show-a “Tri, dva, jedan – kuhaj“, prikazat će izradu tijesta jer uvijek kažu da kod izrade bučnice najveći problem je izrada tijesta. Između ostalog, imamo Anu Žnidarec koja će napraviti prezentaciju izrade bučnice. Nakon toga će tročlani žiri, u sastavu  Tomislav Špiček, naš renomirani kuhar, te Martina Geršak i gospođa Vinković iz Kumrovca, odlučiti o pobjedniku u spomenute dvije kategorije. U 16 sati slijedi izbor najbolje bučnice, a nakon toga imamo zabavni program, lokalnu grupu “Štimung“ koja će nas zabavljati do kasnih sati. Krajem večeri uslijedit će i vatromet kako bismo na veću razinu podigli našu manifestaciju jer očekujemo velik broj ljudi i lijepo vrijeme – rekla je Mačefat Muranić te dodala da se očekuje velik broj gostiju, a ako kojim slučajem vrijeme ne posluži, osiguran je šator. 

Sadržaji za djecu 

Maja Preglej, predsjednica Društva “Naša djeca” Zagorska Sela koje djeluje već šestu godinu i uvijek se rado uključuje u sve manifestacije s područja općine ali i šire, istaknula je da se DND posebno voli uključiti baš u ‘Bučnica fest’. 

– Budući da je to, možemo reći, obiteljski dan, dolaze djeca i roditelji, pa je na tome mjestu potrebno osigurati kutak gdje će djeca imati priliku dobro se zabaviti i možda ostaviti koju minutu vremena roditeljima da uživaju u bučnici. Ove smo godine tako odlučili iznajmiti dva velika napuhanca, osmislili smo kreativni kutak, postavit ćemo štafelaje gdje će djeca moći slikati, a tema će biti buča i ‘Bučnica fest’. Nakon toga će uslijediti i mala likovna izložba njihovih radova. Također, doći će i mađioničar koji će zabaviti djecu, imat ćemo i djevojku koja će djeci oslikavati lica prema njihovim željama, a doći će i klaun ‘Balonko’ koji će izrađivati različite likove od balona. Potrudit ćemo se da djeci, ali i njihovim roditeljima, taj dan učinimo nezaboravnim jer svake godine je to zapravo obiteljski dan kojeg i djeca i roditelji, pa i bake i djedovi, provode u zajedništvu – najavila je Preglej i pozvala roditelje, djedova i bake da sa svojom djecom i unucima dođu i iskoriste taj dan najbolje što mogu. 

Također, vikend nakon ‘Bučnica festa’, 4. rujna, održat će se tradicionalni ‘Susret na mostu Plavić – Sedlarjevo’. To je međudržavno druženje mještana općine Zagorska Sela i općine Podčetrtek, sprijateljenih općina, a radi se također o lijepoj manifestaciji i druženju, tako da i 4. rujna pozivamo sve zainteresirane da se odazovu i dobro se zabave.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba