INICIJATIVA NEZAVISNIH: Općinsko vijeće Konjščine jednoglasno donijelo odluku o novčanim naknadama roditeljima njegovateljima

˝Naknada će biti 400 kuna mjesečno, izuzetno smo ponosni – možda će ovo biti i primjer drugim općinama i gradovima˝

Objavljeno: 04.04.2022. zagorjeinternational

Općinsko vijeće Konjščine proteklih je dana donijelo odluku o pravu na novčanu pomoć osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja, a koja će, kako je jednoglasno odlučeno, iznositi 400 kuna.

Predsjednica konjščinskog Općinskog vijeća i nezavisna vijećnica Ines Debelić izvijestila je o ovoj pozitivnoj inicijativi i objasnila kako je trenutno gotovo duplo manje roditelja njegovatelja na području Konjščine pa je sukladno tome donijeta odluka o ranije navedenom iznosu.

– Troje nezavisnih vijećnika Općinskog vijeća Konjščina nezavisne liste “Zaokret” još pri donošenju proračuna za 2022. godinu dalo je prijedlog da se iz proračuna izdvoje novčana sredstva za pomoć roditeljima njegovateljima. Iako je isprva bilo negodovanja od strane izvršne vlasti da će to pokrenuti lavinu zahtjeva za sličnim mjerama, vijećnici su već tada podržali prijedlog da se roditeljima njegovateljima s područja općine pomogne mjesečnom novčanom naknadom i postigao se kompromis da u proračunu bude predviđeno 20.000 kuna za tu mjeru. Prije službene provjere podataka koliko je roditelja njegovatelja kalkuliralo se da ih je desetak, stoga bi ta naknada iznosila 200 kuna mjesečno prema prvotnom prijedlogu – rekla je Debelić i dodala kako je na sjednici vijeća održanoj 30. ožujka 2022. godine donesena konačna odluka.

– Ustanovilo se da i povećanjem iznosa naknade proračun neće biti dodatno opterećen, budući da je trenutno, srećom roditelja njegovatelja, njih gotovo duplo manje u općini. Stoga su prijedlog o povećanju naknade podržali svi vijećnici jednoglasno, čak štoviše i dajući svoje prijedloge o visini naknade. Odlukom je jednoglasno odlučeno da će naknada biti 400 kuna mjesečno i izuzetno smo ponosni da će ovaj prijedlog konjščanskih nezavisnih biti možda i primjer drugim JLS da roditeljima njegovateljima, koji se svakodnevno bore sa izazovima tog statusa u ovim teškim vremenima, pomogne u njezi djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u troškovima koji su ionako veliki – zaključila je Debelić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba