"STUB-KULTURA" u veljači:

Prezentacija Radionice o jeziku i otvorenje izložbe Radionice arheologije zajednice

Objavljeno: 26.02.2022. AB

Udruga Kajkaviana i u veljači je održala brojne zanimljive radionice u sklopu EU projekta “Stub-kultura” koji se provodi od svibnja 2020. godine. Veljača je započela susretom Čitateljskog klub koji je uživo i putem Zooma podijelio različita mišljenja o djelu “Zapisi iz Stranice Gornje” Ljiljane Đorđević i Ede Popovića. Voditelj radionice je Andrija Jurki. Održana je i Glazbena slušaonica koju vodi i uređuje Željko Popović te dvije kreativne radionice za djecu / OSI voditeljice Tanja Bakek.

Uživo i putem ZOOM-a

Voditeljica radionice Ljudske priče, Senka Susović, ugostila je Adama Končića, filmskog, televizijskog i kazališnog glumca, člana ansambla zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, osnivača i predsjednika Kulturne udruge “Glumački festival u Krapini” koji je podijelio svoja životna iskustva s polaznicima koji su sudjelovali uživo i putem Zoom aplikacije.

Na Radionici interpretacije lokalne baštine, koju vodi Vlasta Horvatić Gmaz, polaznici upoznaju baštinu Gornje Stubice, Donje Stubice, Stubičkih Toplica i Oroslavja. Ovog puta upoznali su vrijednu spomeničku plastiku i književna djela koji se vežu uz stubički kraj i Oroslavje te radove dvojice slikara, Viktora Šipeka i Zorislava Drempetića Hrčića, a gostujuća voditeljica, Andrijana Tomić, pobliže ih je upoznala s poviješću obitelji Vraniczany.

U veljači je održana posljednja Radionica o jeziku na kojoj je voditeljica radionice, Danica Leštek, predstavila dvije kajkavske slikovnice, Priču o jednom kaju i Štefekove jade od A do Ž.

Nakon radionice održana je javna prezentacije Radionice na kojoj je predstavljena knjižica s pričama i pjesmama na kajkavskom koje su napisale Ivanica Beg, Magdalena Blagec, Suzana Deak, Ines Krušelj-Vidas, Dragica Reinholz i Nada Starčević.

Knjižicu su zainteresiranima u Društvenom centru i preko Zoom aplikacije predstavile Danica Leštek i Vlasta Horvatić Gmaz.

Zanimljivi eksponati

U prostoru Društvenog centra u Fellerovoj zgradi otvorena je izložba Radionice arheologije zajednice koju je u sklopu projekta Stub-kultura vodila dr. sc. Ivana Škiljan.

Na radionicama su djeca upoznala osnove arheologije, istražila Stari grad u Donjoj Stubici te otkrila brojne zanimljive predmete koji su predstavljeni na izložbi kao eksponati, a Stari grad predstavljen je i preko filma koji su snimili Mladi povjesničari iz Osnovne škole Donja Stubica.

Sve aktivnosti provode se uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera i preporuka. Za više informacija i prijave javite se telefonom na broj 049/286 – 463, e-mailom na adresu [email protected] ili porukom u inbox Facebook stranice “Stub-kultura”.
Projekt provodi Udruga Kajkaviana iz Donje Stubice zajedno s partnerima – Gradom Donja Stubica te udrugama “Profesor Baltazar” i Multimedijalnim centrom Stub-klub.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Kajkaviane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba