Potpisan Sporazum o suradnji Krapinsko - zagorske i Varaždinske županije te gradova Zlatara i Ivanca, u području gospodarenja, korištenja i zaštite najviše planine sjevera RH

“Turistički potencijal je ogroman i sve što je u planu, bit će veliki mamac za nove turiste, ljubitelje prirode i planinarenja”

Objavljeno: 23.02.2022. zagorjeinternational

Zona spajanja, susret dviju županija i dodirna točka dvaju gradova nosi ime Ivanščica, a krasi je titula najviše planine u sjevernoj Hrvatskoj koju planinari, ali i izletnici često posjećuju. Boravak na obroncima Ivanščice postao je popularan naročito tijekom pandemijskih mjeseci unatrag dvije godine pa je potreba za revitalizacijom, gospodarenjem, korištenjem i zaštitom ove planine stavljena u prvi plan zbog čega je u srijedu u Planinarskom domu na Ivanščici potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije te gradova Zlatara i Ivanca.
Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, koji su sporazum potpisali, istaknuli su tezu da je Ivanščica granica, ali ona koja spaja i ujedinjuje.


Zaštita flore i faune

Zamjenica Petek istaknula je da svim projektnim planovima koji su na vidiku primarna zadaća mora biti očuvanje prirode te zaštita flore i faune, budući da je Ivanščica, osim što ima ogroman turistički potencijal, veliko, prirodno i očuvano područje koje takvo treba i ostati.

– Naša Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti KZŽ ima zaista lijepe primjere izrade tematskih i rekreativno – edukativnih staza, pa i staza u krošnjama koje su išle upravo u tom smjeru. Naša Ivanščica trebala bi biti prije svega namijenjena lokalnom stanovništvu koje će tamo provoditi svoje slobodno vrijeme, gdje će se baviti sportom. Naravno, turistički potencijal je ogroman i sve što je sada u planu, zasigurno će biti veliki mamac za nove turiste, ali i ljubitelje prirode i planinarenja – rekla je Petek i dodala kako je potpisivanje sporazuma jedan od preduvjeta krucijalnog i središnjeg momenta kada će se povući pitanje upravljanja vojnog objekta.  

Zamjenica Zagorec Ivanščicu je opisala kao biser ovog područja i naglasila kako treba omogućiti preduvjete i napraviti sve kako priroda ne bi patila.

– Pandemija je pokazala da postoji sve veći broj izletnika i zaljubljenika u prirodu. Mi smo tu da im omogućimo da i dalje mogu neometano boraviti u prirodi i da im pokušamo stvoriti optimalnije uvjete, a ne da devastiramo prirodno bogatstvo koje nas okružuje jer se nalazimo na Ivanščici, biseru ovog područja – poručila je Zagorec.

Zajednička briga


Gradonačelnica Auguštan – Pentek izrazila je zadovoljstvo poduzetim korakom koji vodi prema daljnjoj, zajedničkoj brizi oko najviše zagorske planine.

– Grad Zlatar je i prijavitelj projekta za izradu projektne dokumentacije revitalizacije Ivanščice, “Aktivacija Ivanščica”, a sve u skladu s “Naturom 2000”, gdje nam je prvi partner Grad Ivanec, što se tiče ovog vršnog dijela Ivanščice. Mi smo imali i širi obuhvat koji obuhvaća prostor od Zlatara, parkirališta, dva naselja, postojeće planinarske staze, utvrda koje imamo na svojoj strani kao što su Oštrcgrad, Belecgrad i Židovina, tu imamo i jedan novi vidikovac, ‘Babin zub’ te revitalizaciju prostora oko vojnog objekta koji nije mogao biti uključen u natječaj u sklopu zelene tranzicije. Kod tog prostora bismo dobili parkiralište, igralište, tematske staze, pa i spajanje s vrhom Ivanščice i uređenje te vršne zone – detaljnije je iznijela Auguštan – Pentek i dodala kako su realizacije tih pothvata bile zamišljene minimalistički, uz korištenje prirodnih materijala, a s ciljem što ugodnijeg boravka na vrhu Ivanščice.
Gradonačelnik Batinić ovom se prilikom podsjetio svog prvog mandata, 2005. godine, ističući kako je već tada postojala velika želja Ivančana i gradske uprave Ivanščici pružiti veću vidljivost, jači obol u funkciji zaštite, pogotovo vršnog dijela – što je, tvrdi, ključno.

– Mi smo samostalno krenuli u izradu rješenja vršnog dijela Ivanščice, da ona bude još zelenija nego što je i našli smo se u kontaktu s Gradom Zlatarom, dogovorili partnerstvo i ovo je prva faza. Integrirali smo u jedan veliki projekt, a nadam se da će i država što se državne imovine i vojnog objekta tiče, naći razumijevanja. Načelno smo dogovorili da ćemo na natječaj participirati uređenje vojnog objekta i njegovo provođenju u funkciju, uz, prije svega edukativni sadržaj i sve popratno uz zelenu agendu, a naravno vidimo i turistički potencijal – zaključio je Batinić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba