Prvi dan samotestiranja učenika pokazao da i Hrvati juniori imaju naš dobro poznati mentalitet

Srednjoškolci dilaju testove po 15 do 20 kuna

Objavljeno: 14.02.2022. zagorjeinternational

S današnjim danom započelo je samotestiranje učenika prije ulaska u školske prostore, a time se prekida i samoizolacija. Velika većina hrvatskih školi u petak je učenicima ili roditeljima podijelila po dva korona testa, piše Index.

Antonija Mirosavljević, predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja, kazala je kako informacija s terena govori o velikom postotku testiranih učenika, ali i da je sinoćnje testiranje pokazalo pozitivitet kod desetak učenika o školama. Također, samo je oko desetak do dvadesetak roditelja potpisalo izjavu o netestiranju.

– Svima je dosta online nastave, da zdravo dijete sjedi kod kuće – rekla je Mirosavljević u emisiji ˝U mreži prvog˝ i dodala:

– Nama je sad mjera dobrodošla, osim mentalnog zdravlja, djeca nam dosta zaostaju s gradivom, učitelji se iznimno trude – kazala je i poručila kako nije u redu da roditelji optužuju razrednike, jer nisu razrednici ti koji su donijeli odluke.

Zlatko Stić, član predsjedništva udruge srednjoškolskih ravnatelja izvijestio je kako u Zagrebu nisu još podijelili sve testove.

– Ukupno sam dobio devet odgovora od roditelja da će potpisati da ne žele da se dijete testira, od 1010 učenika. Koliko sam vidio, učenici s tim nemaju problema, više imaju neki roditelji, to se vidi po traženju da mi ispunimo različite papire kako bismo dokazali zašto se to provodi – rekao je Stić i poručio kako nastava uživo nema alternativu. Dodao je i kako razrednici imaju WhatsApp grupe u kojima roditelji javljaju rezultate testiranja. S druge strane, ako su svi u kolektivu pristali na testiranje, onda javljaju samo oni koji su pozitivni.

Tomislav Paljak, državni tajnik ministarstva obrazovanja je pak izvijestio kako su mu podaci o održavanju nastave po A modelu nepoznati.

– Sredinom prošlog tjedna imali smo šest škola po C modelu, što je bitno smanjen broj u odnosu na vrijeme kad je omikron bio u punoj snazi. Ideja je da obuhvat učenika u školi bude što veći, tamo gdje je to najbolje i najprirodnije za obrazovanje i njihov razvoj – rekao je Paljak.

Budući da je na društvenim mrežama osvanula informacija o preprodaji korona testova od po 15 do 20 kuna, Paljak kaže da to ne iznenađuje.

– Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere – objasnio je.

– Mislim da je situacija jasnija, upita je puno manje, mislim da je i video na dobar i slikovit način pokazao kako to treba raditi. To je najblaža moguća mjera u ovom trenutku, koja bi mogla polučiti ono što želimo – da zdrava djeca budu u školama – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba