Predstavljene aktivnosti Zagorske razvojne agencije u 2021. godini

PREŠLI MILIJARDU KUNA: Od svog osnivanja pripremili 318 projekata, a samo prošle godine njih 102, koji vrijede više od 500 milijuna kuna

Objavljeno: 14.02.2022. zagorjeinternational

Zagorska razvojna agencija u prostorijama Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije u ponedjeljak je održala godišnju konferenciju za medije gdje su prezentirane sve aktivnosti provedene tijekom 2021. godine. Kroz godinu su pripremljena 102 projekta ukupne vrijednosti 532.367.564 kuna. Održana su i tri ciklusa ‘online’ radionica na kojima je sudjelovalo 64 sudionika, a teme su bile povezane s Europskom unijom te problemima u provedbi projekata. “ZARA” je pratila i provedbu 76 projekata ukupne vrijednosti 355.161.811 kuna čija je provedba započela i prije 2021. godine, a dio njih provodit će se i u ovoj godini. 

Ruralni razvoj

– Ovdje je vidljivo da je najveći broj projekata iz programa ruralnog razvoja, oko 68 milijuna kuna vrijedni projekti su u pitanju i to za naše jedinice lokalne samouprave. Tu su i projekti iz Fonda za regionalni razvoj, njih je 13 i to su projekti veće vrijednosti, ukupno 132 milijuna kuna, a mi kao razvojna agencija imamo u provedbi i svoj projekt “Znanjem za europsko zajedništvo” iz kojeg osiguravamo 85 posto sredstava za provedbu naših aktivnosti – naglasila je Karolina Barilar, direktorica ZARA-e. 

Uspješno je uveden i “MAMFORCE” certifikat koji se odnosi na usklađivanje privatnog i poslovnog života, a “ZARA” je  ujedno i član UN-ove “Global Compact” mreže, primjenjuje njihova načela u svakodnevnom poslovanju te mnogo truda ulaže u edukaciju djelatnika kako bi bili što spremniji za buduće izazove. 

Krajem prošle godine donesen je i plan razvoja Krapinsko-zagorske županije, a glavnina će aktivnosti biti usmjerena upravo na njegovu provedbu jer se njime određuje strateški razvoj Županije do 2027. godine. 

“ZARA” je sudjelovala i u donošenju strategije digitalizacije Krapinsko-zagorske županije, te strategije razvoja ljudskih potencijala. Isto tako, sudjeluje i u izradi strategije urbane aglomeracije Zagreb, a član je i novoformiranog urbanog područja grada Krapine za koje će se izrađivati strategija. Uz to, valja istaknuti i sporazum “Sjeverna Hrvatska” koji je potpisan koncem 2021. godine, a pripremljen je i nacrt Plana industrijske tranzicije “Sjeverna Hrvatska” koji je u ovom trenutku na usvajanju kod Europske komisije. 

 – Mi smo kao razvojna agencija osnovani 2018. godine i od tada smo pripremili 318 projekata u vrijednosti većoj od jedne milijarde kuna, a oni se odnose na Krapinsko-zagorsku županiju, na jedinice lokalne samouprave i na ostala javno-pravna tijela s područja županije. Veliki je broj tih projekata i realiziran, njih 57, u provedbi ih je trenutno 78, 60 ih nije prošlo administrativnu provjeru, međutim, takvih projekata je, u udjelu od oko milijardu kuna, samo sedam posto. Također, 88 projekata je prijavljeno i čekaju se rezultati. 

Većina financijskih sredstava za provedbu projekata osigurana je iz projekta “Znanjem za europsko zajedništvo”, 85 posto, dok se preostalih 15 posto sredstava osigurava kroz osnivača “ZARA-e”. 

– Financijski plan za prošlu godinu je realiziran u nešto manjem obimu od planiranog zbog drugačije dinamike provedbe našeg projekta te se dio sredstava prebacuje u ovu godinu i bit će realizirani ove godine jer se nadamo da će mjere zbog pandemije postati malo fleksibilnije. Sve u svemu, ostvarili smo pozitivan financijski rezultat u iznosu od 108.000 kuna – istaknula je Barilar. 

Kroz godine djelovanja, “ZARA” je povećala broj klijenata, narastao je i broj projekata, broj strateških dokumenata, te broj zaposlenih, a s godinama se povećao i ukupni proračun koji je, za primjer, 2019. godine iznosio 3.978.562 kune, a prošle je godine iznosio čak 7.147.531 kunu. 

Nadolazeća transformacija

– U ovoj godini našu agenciju očekuje svojevrsna transformacija jer bi trebali preuzeti ulogu posredničkog tijela “razine 2”, uspostava sustava kroz “ITU” mehanizam. Već sada u suradnji sa Županijom imamo sporazum o delegiranoj funkciji provedbenog tijela “razine 2” za Fond solidarnosti za sve projekte koji su nastali uslijed zagrebačkog potresa. Što se tiče ostaloga, fokusirat ćemo se na pripremu projekata iz “ITU” mehanizma, očekuje nas priprema i provedba projekata iz Mehanizma za oporavak i otpornost i tu imamo već tri prijavljena i šest projekta koje ćemo prijaviti ovaj tjedan, a realizaciju navedenih projekata očekujemo krajem godine. Također, očekuje se da će ove godine biti donesen i višegodišnji financijski okvir. Iz Fonda solidarnosti koji se tiče zagrebačkog i petrinjskog potresa, također je objavljeno 10-ak natječaja za koje se pripremaju projektne prijave, a pripremamo i projekte vezane uz međunarodnu suradnju zajedno s organizacijom razvojnih agencija “EURADA-om”. Još bi dodala da će biti i brojnih projekata iz Razvojnog sporazuma, glavnina aktivnosti odnosit će se na provedbu plana industrijske tranzicije, a u tijeku je i izrada masterplana gospodarskog razvoja Županije – kazala je Barilar.  

Čestitke agenciji je na svim postignutim uspjesima ovih godina uputio i župan Željko Kolar istaknuvši kako se Zagorska razvojna agencija, prema mišljenju struke, pozicionirala kao jedna od najboljih u Hrvatskoj što je vidljivo prema broju projekata koje su pripremljeni i realizirani. Također, župan je zahvalio i svim gospodarstvenicima, udrugama civilnog društva te komorama koje su, uz “ZARA-u” i Županiju, sudjelovale u izradi svih strateških projekata. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba