Spremaju se nove izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Poljoprivredna zemljišta nećete moći prodati ako ih najprije ne ponudite državi po tržišnoj cijeni

Objavljeno: 06.02.2022. zagorjeinternational

Republika Hrvatska će izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu dobiti pravo prvokupa poljoprivrednog zemljišta po tržišnoj cijeni, što znači da takvo zemljište nitko u Hrvatskoj neće moći prodati bez da ga prije ne ponudi državi, piše Poslovni.hr.  

Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona je otišao u parlament, a uz pravo na prvokup, izmjenama i dopunama je predviđeno i to da vlasnik, ako Ministarstvo odbije njegovu ponudu, takvo zemljište drugom kupcu ne može prodati ispod cijene koju je tražio od države.

Vlada je pojasnila kako bi se ovime osiguralo da se na svom raspoloživom zemljištu osigura proizvodnja. U obrazloženju stoji da je pravo prvokupa “u interesu zaštite poljoprivrednog zemljišta kao dobra od osobitog gospodarskog i ekološkog značenja jer je poljoprivredno zemljište Ustavom određeno kao dobro od osobitog gospodarskog i ekološkog značenja i ima osobitu zaštitu”.

Ipak, iako to nije istaknuto u prijedlogu, nagađa se da je važan motiv i to što početkom iduće godine istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, odnosno državljanima članica Europske unije. Ne moguće je predvidjeti koliko će te odredbe spriječiti takvu prodaju jer stranci već sada, i to ne samo iz država članica Unije, u Hrvatskoj osnivanjem tvrtki kupuju poljoprivredno zemljište.

Velike promjene najavljene su i kod davanja u zakup državnog zemljišta. Poljoprivrednici su dosad iskazivali nezadovoljstvo načinom na koji jedinice lokalne samouprave daju u zakup takva zemljišta i često se događalo da ih dobiju oni koji se ne bave poljoprivredom. U novom Zakonu nestat će odredbe koje su omogućavale privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta koje je davano neposrednom pogodbom dosadašnjim korisnicima kojima su istekli ugovori i koji su u mirnom posjedu zemljišta.

Takva će se zemljišta davati u zakup javnim natječajima, a dobit će ga oni koji na natječajima ostvare najveći broj bodova, a veći broj bodova dobiva onaj tko na poljoprivrednom zemljištu ostvaruje višu dodanu vrijednost, a doprinosi i nastanjenosti u lokalnoj jedinici koja daje zemljište u zakup. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba