PORAZNI PODACI: Po visini minimalca Hrvatska je među pet EU zemalja s najnižim primanjima za puno radno vrijeme

U RH je na minimalcu 52 tisuće radnika

Objavljeno: 30.01.2022. zagorjeinternational

Minimalnu plaću u Hrvatskoj prima oko 52 tisuće zaposlenih, od toga dvadesetak tisuća radnika zaposlenih u drvnoj, kožnoj i tekstilnoj industriji, piše Večernji list, a prenosi Telegram.hr.

Po visini minimalca Hrvatska se nalazi među pet država članica EU s najnižim primanjima za puno radno vrijeme, a manje od Hrvata zarađuju Bugari (332 eura), Letonci, Rumunji i Mađari. Podsjetimo, minimalna je plaća s početkom godine povećana na 3750 kuna ili 500 eura neto, odnosno 4700 kuna ili 624 eura bruto.

Uz 50-ak tisuća ljudi koji su prijavljeni na minimalac, još je i stotinjak tisuća zaposlenih čija primanja iznose nekoliko desetaka kuna više od minimalca. Svaki deseti zaposleni u zemlji zarađivao je u prosincu prošle godine manje od 3915 kuna neto, odnosno manje od 4772 kune bruto, a svaki je drugi hrvatski radnik primio manje od 6149 kuna neto.

Minimalna će plaća ove godine prvi put u Hrvatskoj biti veća od polovice prosječne plaće (oko 52 posto trenutačno) te iznad 60 posto medijalne neto plaće, trenutačno 62 posto, no s vremenom će se taj udio vjerojatno spuštati kako ostale plaće budu rasle.

U prosincu je prosječna neto plaća u zemlji bila 7333 kune.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba