Bivši guverner Središnje banke Slovenije kaže da će RH teško moći izbjeći zaokruživanje cijena prilikom prelaska na euro

“Budite vrlo oprezni jer i vi uvodite euro u situaciji koja nije najpovoljnija”

Objavljeno: 23.01.2022. zagorjeinternational

Mitja Gaspari, bivši guverner Središnje banke Slovenije, u razgovoru za N1 televiziju rekao je da će Hrvatska teško moći izbjeći zaokruživanje cijena prilikom prelaska na euro, piše Poslovni.hr.

– Razlika između Slovenije i Hrvatske vjerojatno je u tome što smo mi postepeno deprecirali tečaj do trenutka određivanja tečaja za mijenjanje, kod nas je tada bilo za jedan euro 230,79 tolara, u Hrvatskoj je situacija drugačija, vi imate relativno vrlo stabilan tečaj već niz godina, dakle, do samog preračunavanja iz sadašnjeg stanja u novo stanje, a osim toga vaš odnos je puno jednostavniji, 1:7. Kao što smo vidjeli, taj je odnos kod nas bio puno veći. No, nećete izbjeći problem zaokruživanja. Mogu vam reći samo jedan banalan primjer u Sloveniji, prije uvođenja eura, kava je bila dvije marke, i onda kad smo preuzeli euro, se to samo preračunalo direktno u eure, pa je kava bila jedan euro. Tu možete vidjeti kako je u suštini nemoguće zaustaviti taj moment “dodatka” zbog konverzije u drugu valutu – kaže Gaspari.

Gaspari je dodao da je proces u Sloveniji okončan nakon otprilike dva mjeseca, a problema sa zamjenom nije bilo.

– Mi smo euro uvodili u vrijeme velikog gospodarskog buma. Ako se sjetite, 2006. godina je u Europi razdoblje velikog rasta, i kod nas je tada bilo relativno vrlo veliko zaduživanje banaka u inozemstvu. Zašto? Jer su se naše kamatne stope postepeno već 2006. godine približavale kamatnim stopama ECB, odnosno europskih financijskih tržišta, što je potaklo dodatno zaduživanje, jer je bilo jeftinije, a i rizik Slovenije je jako pao na financijskim tržištima, što je značilo jeftinije zaduživanje, odnosno slovenski dug, i onda je snažno povećano zaduživanje. Drugo, prelazak na 2007. godinu uzrokovao je pritisak na porast cijena, što ga Banka Slovenije nije mogla samoinicijativno zaustaviti. Uzrokovao je pritisak na porast cijena i mi smo na prelasku u 2007. godinu imali relativno snažno povećanje inflacije, do 7-8 posto…. Na oko sedam posto smo se tada popeli, što nije bilo dobro, i ja za Hrvatsku predlažem da budete vrlo pozorni, jer i vi uvodite euro u situaciji koja nije najpovoljnija – rekao je Gaspari. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter