U Svetom Ivanu Zelini održana promocija gastro filma “Kraljevska gozba“

“Stranog gosta ne zanimaju bečki i pariški, već buncek, krvavice, zelje i druga domaća jela“

Objavljeno: 11.11.2021. zagorjeinternational

U zelinskom restoranu “Taverna 1860“ u srijedu je održana promocija filma “Kraljevska gozba“, prvog od dva gastro filma u produkciji “Gastro tražilice“, YouTube kanala koji promovira restorane, OPG-ove i seoska domaćinstva diljem Hrvatske i Balkana, a u ovom je serijalu tema bila gastronomija zelinskog kraja, snimana na pet najpoznatijih zelinskih gastro destinacija, Izletištu “Kos-Jurišić“, Kleti “Ljubekov Gaj“, Kleti “Hrupec“, Restoranu “Taverna 1860“ i Bistrou “Europa“.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec kazao je kako svaki gost koji dođe u Sveti Ivan Zelinu, želi nešto autohtono.

Autohtona jela

– Stranog gosta ne zanimaju bečki i pariški odresci, već ga zanimaju buncek, krvavice i zelje i druga domaća jela. To je upravo što Zelina može ponuditi svojim gostima. Želimo ponuditi nešto više – rekao je Košćec.

Cjelokupni projekt predstavila je direktorica Turističke zajednice Svetog Ivana Zeline Marinka Zubčić Mubrin.

– Zelinska vinska cesta okuplja zelinske vinare u želji da turistima predstave svoje tradicionalne gastronomske delicije i vina. Iz vinarske tradicije proizašle su i izložbe vina koje se u Svetom Ivanu Zelini održavaju već gotovo 150 godina i prerasle su u instituciju. Klasični turisti koji noće u Zelini su, nažalost, u apsolutnim brojkama malobrojni, a dijelom je tome uzrok i nedostatak smještajnih kapaciteta u kojima bi gosti odsjeli i tako produžili svoj boravak, ali da se u tom pogledu stvari mijenjaju, vidljivo je iz statistike koja nas jako veseli. Privatnim inicijativama smo sa skromna dva objekta s 39 ležaja u 18 smještajnih jedinica u 2015. godini, na današnji dan došli do 27 objekata sa 150 ležaja u 51 smještajnoj jedinici. Na današnji dan imamo 70,49 posto više turističkih noćenja nego u istom razdoblju lani,  uz napomenu da smo i prošle godine imali 15 posto povećanja u odnosnu na 2019., pred pandemijsku godinu. Porastao je i broj dolazaka za 151 posto. Što se strukture gostiju tiče, i to se promijenilo. Sada imamo 55 posto stranih gostiju, a 45 posto domaćih. Gastro ponuda nam je izuzetno bitna i zato nas posebno veseli ovaj film. Nadam se da će nam uz postojeće objekte doći još novih, a neki su nam već i u najavi – rekla je Zubčić Mubrin.

Sam film “Kraljevska gozba“ predstavio je redatelj i producent Miroslav Mirković.

– U suradnji s Gradom Sveti Ivan Zelina i Turističkom zajednicom grada, odlučili smo pokrenuti inicijativu i osmislio sam film koji bi na zabavan način pokazao kakva je gastronomija u zelinskom kraju – rekao je Mirković.

Prigodne lokacije

Izletište Vina “Kos-Jurišić“ obiteljsko je gospodarstvo smješteno na zelinskoj vinskoj cesti usred zelinskih brežuljaka. To je mjesto koje nudi pravu gastronomsku idilu u prirodi, restoran je okružen vinogradima, a hrana podsjeća na onu kakvu su nekad kuhale naše bake.

Obiteljsko gospodarstvo Klet “Ljubekov gaj” nudi domaće specijalitete hrvatskog Prigorja, ugodan boravak u domaćem ambijentu stare tradicionalne prigorske hiže i uživanje u prekrasnoj prirodi. Uz to, nudi i bogatu tradicionalnu prigorsku kuhinju, odnosno, jela koja se pripremaju na tradicionalan način od namirnica koje su porijeklom s obiteljsko – poljoprivrednih gospodarstava iz okolice kleti.

Klet “Hrupec“ nalazi se na brežuljcima zelinskog kraja te pruža prekrasan pogled na vinograde i prigorsko zelenilo, a uz to, nudi se i ponuda domaćih prigorskih jela pripremljenih na tradicionalan način. Toplo okruženje stoljetnih hrastovih trupaca i ponuda kvalitetnih vina, među kojima se ističe Kraljevina, pružaju nezaboravno iskustvo.

“Taverna 1860 Food & Wine“ je mjesto podrumskog okruženja koje nudi vrhunska lokalna vina te jedinstveni gastro doživljaj. Moto pod kojim se predstavlja je “Život je kratak, a okus traje”, a osim odličnih burgera, nude i zanimljiv riblji i mesni meni, ali i jela za vegane. Bistro “Europa“ ugostiteljski je objekt smješten u zagrljaju šumske hladovine, u srcu Hrvatskog prigorja, Svetom Ivanu Zelini i već više od 20 godina nudi pečene domaće odojke, a uz njih, u ponudi su i pečena janjetina te jela s roštilja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba