ČETVRT STOLJEĆA USPJEHA I RAZVOJA: Vetropack Straža obilježila 25. godišnjicu preuzimanja tvornice Straža od strane Vetropack grupe

“Bio je to najvažniji trenutak za preživljavanje poduzeća, ali dogodilo se više od toga – Vetropack Straža danas je jedna od najmodernijih europskih staklana i jedan od najjačih stupova Vetropackovog tima“

Objavljeno: 02.09.2021. zagorjeinternational

U zabočkom Dvorcu Gjalski održana je prigodna svečanost povodom 25. obljetnice ulaska Vetropack Straže u Vetropack grupu.

Podsjetimo, proizvodnja staklene ambalaže u Humu na Sutli započela je prije 161 godinu. Bila je to mala staklana koja je s vremenom stasala u modernu i dobro organiziranu tvrtku, no, sredinom devedesetih godina situacija u Hrvatskoj, pa tako i u ondašnjoj Straži, bila je teška i zabrinjavajuća. Straža je izgubila regionalno tržište i bila je primorana okrenuti se onom europskom. Tadašnje rukovodstvo Straže, na čelu s Dragutinom Špiljakom, prepoznalo je priliku za opstanak u pronalaženju strateškog partnera. Nakon dvije godine uspješne poslovne suradnje, tvornica je 1996. godine postala dio Vetropack grupe, u većinskom vlasništvu obitelji Cornaz.

– Danas smo sretni i ponosni što možemo obilježiti 25 godina našeg puta s Vetropackom, dakle, kao članica Vetropackove obitelji. To je bilo vrlo bitnih 25 godina zbog toga što je taj put počeo 1996. godine, praktički godinu dana nakon što je završio Domovinski rat. Dakle, vrlo teška vremena i Vetropack, njegov dolazak u Hrvatsku i preuzimanje tadašnje tvornice stakla Straža, bio je praktički najvažniji trenutak za preživljavanje firme. Međutim, nije se dogodilo preživljavanje, nego, dapače, proteklih 25 godina Vetropack Straža je izrasla u jednu od najmodernijih europskih staklana i jedan od najjačih stupova Vetropackovog tima. Ali, razvoj je živo biće. Danas ste ostvarili nešto, ali pred vama je novo vrijeme i tome nikad kraja. Mi imamo puno izazova u našem biznisu, puno razvojnih i strateških planova, strateških projekata i siguran sam da ćemo ih provesti, kao i proteklih 25 godina – rekao je direktor Vetropack Straže Tihomir Premužak, pa otkrio da je u proteklih 25 godina u Vetropack Stražu uloženo preko dvije milijarde kuna.

– Što investicije, što u redovne remonte peći, ali svakako je uloženo jako puno, posebno u infrastrukturu bez koje takva tvornica ne može živjeti. S obzirom na naš kapacitet, instalirani kapacitet, i s obzirom na to da smo vrlo prisutni u Hrvatskoj, svu razliku izvozimo. To je konstantno između 70 i 75 posto. Mi smo odgovorni za tržišta država nastalih raspadom Jugoslavije, ali najveće izvozno tržište nam je trenutno Italija – istaknuo je Premužak.

Počasni gost svečanosti bio je Tomislav Čorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ekonomski rezultati

–  Ovo je doista sjajan jubilej. Dozvolite da gospodinu Premužaku i njegovom timu čestitam na fenomenalnim rezultatima, kako u području kojim se bave, obradi stakla, odnosno, proizvodnji, ali isto tako i na ukupnim ekonomskim rezultatima. Tu prije svega mislim na ogroman doprinos hrvatskom izvozu u proteklih 25 godina. Isto tako, mislim i na jako dobre uvjete funkcioniranja za djelatnike, stalno ulaganje u nove spoznaje te, u konačnici, na proširenje proizvodnje, koje je kontinuirano. Dakle, Vetropack Straža kao poslovni subjekt sjajan je primjer svim ostalim tvrtkama u području gospodarenja otpadom s jedne strane, a s druge strane i u proizvodnom kontekstu i ono što nam je želja, jest da u Hrvatskoj imamo što je moguće više Vetropack Straža, s obzirom na rezultate koje ova firma već 25 godina, još od 1996. godine, postiže – rekao je ministar Čorić.

Poduzeću je na četvrt stoljeća djelovanja u okrilju Vetropack grupe čestitao i saborski zastupnik Žarko Tušek.

– Lijepa obljetnica, svijetli primjer jedne ozbiljne, zdrave investicije, jedne svjetske kompanije u hrvatskoj industriji koja je i danas na neki način stup industrije, ili jedan od stupa industrije Krapinsko – zagorske županije, i kao takva najveća kompanija u ovom dijelu Europe. U svakom slučaju, evo, bili smo jučer na konvenciji hrvatskih izvoznika, Vetropack je također bio nominiran u nekoliko kategorija, i neke druge kompanije iz Zagorja u nekoliko kategorija. Sve to zapravo sugerira da su upravo ti ljudi koji se bave stvaranjem nove vrijednosti, hrvatski izvoznici, na neki način stup stabilnosti hrvatske ekonomije, hrvatske industrije u cijelosti, i u tom smislu velike i iskrene čestitke. Nadam se da će se kompanija razvijati, da će i dalje pokretati nove investicije, da će eventualno i broj zaposlenih rasti, koliko to tehnološki kapaciteti omogućavaju, te, u svakom slučaju, da će Vetropack i dalje biti ono što jest – brend zagorske industrije – poručio je Tušek.

Prisutnima se obratio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Rijetka je prilika da jednom 161-godišnjaku možete čestitati 25 godina izuzetno uspješnog rada. To je tvrtka koja iz godine u godinu napreduje, koja se razvija i koja poseban naglasak stavlja na školovanje svojih ljudi, na nove tehnologije, a istovremeno u sebi zadržava ono ljudsko, da nije uvijek profit na prvom mjestu. Društveno je odgovorna, vodi brigu o svojoj  lokalnoj zajednici i okolišu. Privilegirani smo i zahvalni što takvu tvrtku imamo u Humu na Sutli. Kada netko napravi takav uspjeh i takav iskorak u poslu, onda to jednostavno morate respektirati. Naravno, ne treba posebno govoriti koliki je značaj Vetropack Straže ne samo za Hum na Sutli, već i za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju, a ja bih se usudio reći i za Republiku Hrvatsku, i sva ta priznanja koja Vetropack dobiva, nisu bez razloga i to samo potvrđuje kvalitetu Vetropacka iz godine u godinu – rekao je Kolar, pa zahvalio obitelji Cornaz koja je samo godinu dana nakon rata odlučila investirati u Hrvatskoj.

– To nije bilo jednostavno, ali došlo je poduzeće koje je željelo razvijati, ulagati te dijeliti svoje znanje i iskustvo, da bi nakon 25 godina došli do toga da imamo Vetropack Stražu takvu kakva je ona danas, moderna tvornica s izuzetno kvalitetnim proizvodom i, ono što je najvažnije, izuzetno kvalitetnim ljudima – zaključio je Kolar, pa Premužaku uručio posebnu zahvalnicu Krapinsko – zagorske županije.

Vrijedni zaposlenici

Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša istaknuo je da su svi njegovi sumještani ponosni na Vetropack Stražu.

– Pogotovo mi je drago što sam i sam tijekom 20 godina odradio razne uloge i zadaće u tom poduzeću, današnjem Vetropacku. Sretni smo što je Straža ušla u sustav Vetropack grupe, koja je već tada, 1996. godine, bila prepoznatljiva u Europi. Danas drži jednu od vodećih uloga u staklarskoj branši u Europi, a mi smo dio te, u pravom smislu, Europe. Ovdje se nije stalo, već se išlo još bržim koracima naprijed. Za Hum ta tvornica znači puno, jer najveći dio Humčana vezan je uz Vetropack, OMCO i druge naše tvrtke. A s obzirom na to da se naš proračun puni prvenstveno iz poreza na dohodak,  možemo biti sretni i ponosni što na taj način ostvarujemo prihodovnu stranu, da možemo lakše funkcionirati – istaknuo je Jutriša.

Kako je istaknuto na svečanosti, Vetropack je u vrijeme preuzimanja Straže bio aktivan samo u Švicarskoj, Austriji i Češkoj. Akvizicija Straže bila je dobra prilika za proširenje na jugoistočnu Europu, a s Vetropackom su u Stražu došle nove ideje, investicije te organizacijska i poslovna kultura.

– Najteže je bilo prvih četiri – pet godina zbog upravljanja promjenama, ali od tada, Vetropack Straža se kontinuirano razvija i danas možemo čak reći da u mnogim područjima prednjači u Grupi. S Vetropackom su počela velika ulaganja u obrazovanje ljudi, procese i tehnologiju. Ono što je najvažnije za uspjeh ove priče, odani su i vrijedni zaposlenici svih generacija. Oni su uložili sebe u sve promjene kroz koje je tvornica prolazila i još uvijek prolazi. Bili su spremni učiti, razvijati se i usavršavati i s vremenom su, moglo bi se reći, pretekli svoje “učitelje“. U veljači ove godine, završili smo najskuplji i najkompleksniji remont peći u našoj povijesti, u sklopu kojeg smo postavili dodatnu proizvodnu liniju. Ovim projektom povećali smo cjelokupni kapacitet tvornice za 15 posto i godišnje možemo proizvesti gotovo 960 tona stakla dnevno. Danas se ova uspješna priča o staklu nastavlja provođenjem strategije Vetropack grupe, pod vodstvom izvršnog direktora Johanna Reitera. Strategija 2030. podupire daljnje jačanje tržišne pozicije Vetropack grupe i rješavanje izazova koje donosi budućnost, kao što su digitalizacija i zelena ekonomija. Vetropack Straža postala je jedan od naših najvažnijih stupova i ima sve što je potrebno za dugoročni uspjeh: visokomotivirane zaposlenike, lojalnost, strast za proizvodnju stakla, i sve to već više od 160 godina – kažu iz Vetropacka.

Svoj važan jubilej Vetropack je proslavio u Dvorcu Gjalski sa svojim najvećim kupcima i dobavljačima te predstavnicima političkog i gospodarskog života Republike Hrvatske, a u subotu, 11. rujna, obilježit će ga i s lokalnom zajednicom, na Danu otvorenih vrata s početkom u 10 sati. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba