U Radoboju održana završna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode

“PRIČA TEK POČINJE“: Stvorili smo novu priliku za rast i razvoj – naglasak je na djeci kojoj posvećujemo posebnu pažnju, u nadi da će oni biti ti koji će napraviti razliku i odgovornije se odnositi prema prirodi

Objavljeno: 18.08.2021. zagorjeinternational

U Radoboju je održana završna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode, na kojoj je ujedno predstavljena provedena investicija uređenja i opremanja Centra za prirodu Zagorje.

Voditeljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije “Zagorje zeleno“ Dijana Hršak uvodno je uputila zahvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnosti ovog projekta, a zatim iznijela detalje o samom projektu.

– Realizacija projekta trajala je četiri godine. U srpnju 2018. godine potpisan je ugovor na iznos od 4.589.000 kuna između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekta Europske unije, Ministarstva regionalnog razvoja i javne ustanove. Navedeni iznos bio je raspoređen u pet elemenata, od čega 68 posto na posjetiteljsku infrastrukturu. Promicanje zaštite prirode važna je zadaća, jedan od strateških ciljeva u radu Javne ustanove, a ona se očituje prije svega u interpretaciji pojedinih područja i njihove biološke raznolikosti – kazala je Hršak, pa nastavila o koristima projekta.

– Interpretacijom komuniciramo svoju viziju, upoznajemo javnost s najvažnijim i najvrjednijim odrednicama zaštićenih dijelova Krapinsko-zagorske županije te ukazujemo na važnost njezinog očuvanja. Izgradnjom jedinstvene staze kroz krošnje Zelenjak, Tri zelene učionice, multimedijskim uređenjem, napravljeni su veliki su iskoraci u interpretaciji i promociji, a edukacija sada ima novu razinu. Iz ovog projekta proizašla je nova knjiga o prirodi Krapinsko-zagorske županije, naši prvi suveniri, brošura o Centru i Stazi kroz krošnje u Zelenjaku, snimili smo tri videa, izradili novu web stranicu i novi vizualni identitet ustanove. Veliki je naglasak bio na prilagođenosti sadržaja osobama s posebnim potrebama. Iza mene je jedno nezaboravno vrijedno iskustvo, iza nas je ostalo nešto što će biti na korist i lokalnoj i široj zajednici, odnosno ovim smo projektom ostavili trag. Ustanova kontinuirano provodi ekološku edukaciju kroz niz programa koji su podjednako namijenjeni svima, a naglasak je na djeci kojoj posvećujemo posebnu pažnju, u nadi da će oni biti ti koji će napraviti razliku i odgovornije se odnositi prema prirodi. Naša ekološka edukacija sadržana je u organizaciji terenskih nastava za osnovne škole. Došli smo do svake osnovne škole u našoj županiji, a s ovim projektom, želja nam je da škole iz cijele Hrvatske dođu u naše zeleno Zagorje. Svi projekti koje javna ustanova provodi i koje je provodila u proteklim godinama, posebno ovaj usmjereni su ka osiguravanju kvalitete i inovativne interpretacije prirode u zaštićenim područjima te izradi alata i edukativnih poligona za ekološku edukaciju – pojasnila je Hršak koja je zatim govorila o uređenju Centra za prirodu.

– Provedeno je kroz dva ugovora, ukupne vrijednosti od 1.700.000 kuna kojom je dodatno uređeno prizemlje centra, zamijenjena su unutarnja i vanjska vrata, izrađen je u dvorani u prizemlju prezentacijski zid te adaptacija potkrovlja s multimedijskom interpretacijom, izgradnja prilaznog stepeništa s podiznom platformom kako bi dostupnost bila jednaka za sve. Prostor potkrovlja sastoji se od tri cjeline, u kojima je zastupljena prezentacija zaštićenih područja s biljnim i životinjskim vrstama, prikaz pada Hrašćinskog meteorita te se može zaviriti u židovske jame, natura 2000 područje, špilje koja zatvorena za javnost. Isto tako može se zaviriti u gnijezdo ptica te uz hologram uživati  u ljepoti orhideja i noćnog leptira- rekla je Hršak koja je zaključila:

Najveći projekt

-Najveći je to projekt koji smo dosad provodili u Krapinsko-zagorskoj županiji, bogatiji smo za veliko iskustvo, Županija je bogatija za atraktivnu Stazu kroz krošnje, moderan Centar za prirodu Zagorje i ono najvažnije ovim projektom priča tek počinje, stvorili smo novu priliku za rast i razvoj – kazala je Hršak.

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec zahvalio se svima na ovom vrijednom projektu, koji je, istaknuo je, bitan, kako za Radoboj, tako i za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju.

– Kao i uvijek do sada, stalno se Općina Radoboj i Javna ustanova nadopunjavaju, nekad mi se čini kao da smo zajedno krenuli u sve lijepe stvari koje su se događale u Radoboju. Na nama je sada da to dobro ispromoviramo i dobijemo što više posjetitelja, kako Radoboj, tako i čitavo Zagorje – istaknuo je Topolovec.

Nadovezao se na njega krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je također svima čestitao na provedbi ovog projekta.

Odgovorno ponašanje

– Danas je moderno govoriti o održivom razvoju, očuvanju prirode, no moderno je i obući markirane tenisice, dres, naočale i da vas netko vidi da ste se otišli prošetati. Međutim, bitnije od toga je da je to zdravo i da treba promovirati zdrav način života. To je uvijek najbolje početi raditi s djecom, prije svega, da ih se motivira na zdrav način života i razmišljanja te da ih odmah odgajamo kako se treba ponašati prema prirodi, a to je uvijek najbolje izravno na terenu, u prostoru koji je vrhunski opremljen za takvo što. To je djeci onda interesantno, dojmovi će im ostati u sjećanju te će to prenositi na nekog drugog. Nema alternative edukaciji i odgajanju djece i nije to samo pitanje roditelja i škole, već čitavog društva i kakav stvorimo sustav, toliko ćemo biti prepoznatljivi i uspješni. Vjerujem da iz dana u dan na ovakvim projektima pokazujemo da smo sredina koja je takva i da želimo biti sredina koja će biti za primjer drugima. Trebamo shvatiti da to radimo prije svega zbog sebe, jer želimo živjeti u čistom, zaštićenom okolišu, na svježem zraku, no moramo raditi i infrastrukturu te stvarati uvjete za zelenu ekonomiju te se sljubiti s prirodom i tako je očuvati. Krapinsko – zagorska županija će uvijek davati maksimalnu podršku takvim projektima – kazao je Kolar te istaknuo da se potez preseljenja Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednost KZŽ u Radoboj pokazao odličnim.

– Pokazalo se i da nema prostora, niti segmenta, gdje se ne mogu raditi projekti i gdje se ne mogu povlačiti bespovratna europska sredstva. S takvim projektima mijenjamo kompletnu sliku Zagorja, a bitno je da već imamo pripremljene nove projekte, želimo se dalje razvijati i promovirati te da budemo, kao što smo lider kontinentalnog turizma u RH, i nacionalni lider u projektima očuvanja prirode. Mislim da imamo sve preduvjete i ekipu koja to može i da ćemo to i biti – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba