MUP APELIRA: “Ne ostavljate djecu samu u vozilima!“

NEMOJTE SE IGRATI: Mališanima to može teško narušiti zdravlje ili čak uzrokovati smrt

Objavljeno: 15.08.2021. zagorjeinternational

Slučajevi ostavljanja djece u zaključanim parkiranim automobilima, nažalost vrlo su česti, a čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izradilo je letak “Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!”, u kojem se nalaze preporuke stručnih osoba, kao i kaznene odgovornosti.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela “Povrede djetetovih prava“. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje, a odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od godine dan do 15 godina.

Iznimno je važno osvijestiti automatske radnje koje smo skloni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu, uvježbavanjem “prisutnosti“ izbjegava se ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, potom, preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji, primjerice, put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i slično te se preporučuje ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

U ljetnom razdoblju postoji i opasnost od utapanja i drugih stradavanja u vodi te se potiču roditelji i svi koji se brinu o djeci na važnost stalnog nadzora nad njima tijekom kupanja.

Dodajmo još kako je na području Krapinsko-zagorske županije u tijeku akcija pojačanog nadzora u prometu vozača teretnih automobila i autobusa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba