Danas se obilježava se Međunarodni dan mladih

Na području Zagorja živi preko 25 tisuća mladih, od kojih mnogi koji djeluju kroz razne udruge i Savjet mladih KZŽ

Objavljeno: 12.08.2021. zagorjeinternational

Međunarodni dan mladih kontinuirano se, od 1999. godine, odkad je Generalna skupština ujedinjenih naroda donijela rezoluciju o njegovu proglašenju, obilježava svake godine 12. kolovoza, a pod tom populacijom smatraju se osobe od 15 do 29 godina.

Prvi put obilježen je prije 21 godinu s ciljem da se mladi uključe u društvo, slave svoja postignuća te da vladajućima privuku pažnju o važnim pitanjima koja se tiču kvalitete života mladih i drugih globalnih pitanja.

Na području Krapinsko-zagorske županije, prema podacima Državnog zavoda za statistiku dobivenih popisom stanovništva iz 2011. godine, živi 25.020 mladih, odnosno, oni čine 18,82 posto ukupnog broja stanovništva.

Rješavanju problema mladih, Županija je pristupila kroz izgradnju partnerskog odnosa županijske uprave i mladih, organiziranih kroz udruge mladih i mrežu udruga mladih, te kroz Savjet mladih KZŽ koji se osnovao 2010. godine kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine, s ciljem zagovaranja interesa mladih prema donositeljima odluka, ali jednako tako i uspostave njihova međusobnog dijaloga.

Jednako tako, KZŽ je među prvima u Hrvatskoj, još 2006. godine, inicirala i donijela Županijski program djelovanja za mlade, a na snazi je Regionalni program djelovanja za mlade Krapinsko-zagorske županije 3.0 kojim se želi unaprijediti položaj mladih populacija u dobi od 15 do 30 godina te ih se aktivno uključiti u procese donošenja odluka.

Županija je, u suradnji s udrugama mladih, posebno Mrežom udruga mladih, pokrenuvši postupak osnivanja Županijskog centra za mlade u Zaboku koji je s radom započeo 2009. godine, bila među prvim županijama koja je, prepoznala potrebu mlade populacije s područja županije za namjenskim prostorom u kojem bi se mogle provoditi razne aktivnosti i događanja od interesa za mlade, a jednako tako, partner je na projektima udruga koje provode lokalne volonterske programe i aktivnosti volonterskih servisa i centra, kao što su Mreža udruga Zagor, Udruga Feniks i slično, a od 2016. godine, u suradnji s Volonterskim centrom VolontirAJMO,  dodjeljuje  Županijsko priznanje Volonter/ka godine, te Volonterska akcija godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba