MINISTRICA TRAMIŠAK U KRAPINI: Predstavila proširenje mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, koji bi mogao obuhvatiti i zagorske gradove i općine

Za Krapinu i susjedne općine iz Europe bi moglo stići između 10 i 15 mil. eura: “Time bismo financirali projekte koji su nam uistinu značajni, a koje ne možemo prijaviti na neke druge natječaje”

Objavljeno: 24.05.2021. zagorjeinternational

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nakon nešto više od mjesec dana, ponovno je posjetila Krapinu, gdje se susrela s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem.

Posredničko tijelo

– Došla sam ovamo na poziv gradonačelnika i njegovih kolega iz okolnih općina, vezano uz našu najavu za proširenje mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja. Taj mehanizam omogućit će nam u razdoblju 2021. – 2027. iz Europskog fonda za regionalni razvoj značajna sredstva za ulaganje u razvoj gradova, kao središta i sjedišta županija, ali i njihovo šire područje, pa se tu mogu uklopiti i općine Jesenje, Petrovsko, a, vjerujem, i Krapinske Toplice. Ono što će oni morati napraviti, jest izgraditi strategiju razvoja svog urbanog područja i definirati strateške razvojne projekte koji će se uklapati u Europski fond za regionalni razvoj. Ovdje govorimo o direktnoj dodjeli sredstava vjerojatno u iznosima između 10 i 15 milijuna eura samo za područje grada Krapine i okolicu. Već smo započeli prve razgovore o tim mogućnostima i vjerujem da će se i dio novih turističkih sadržaja, ali i ostalih potreba, moći rješavati putem ovog mehanizma. Ovo je prilika da najavimo da kako širimo mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja na području Republike Hrvatske u iznosu od 5,3 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u novoj perspektivi, gotovo 600 milijuna eura bit će usmjereno upravo za jačanje ovih urbanih inicijativa gradova. Nakon što se odobre operativni programi, koje šaljemo krajem lipnja, u jesen očekujemo suglasnost Europske komisije i krećemo s komunikacijom sa svim gradovima. Gradovi moraju dobiti akreditaciju i onda od 2022. ili od 2023. godine možemo početi raspisivati svoje prve pozive. Znači, gradovi će biti posredničko tijelo razine tri, već imamo primjere velikih aglomeracija Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke, a tako će uslijediti i ovi manji gradovi. Dat ćemo im u ruke razvojni alat i određena sredstva te će oni samim time biti produžena ruka Ministarstva regionalnog razvoja – pojasnila je ministrica Tramišak.

Gradonačelnik Gregurović je rekao da mu je drago što je ministrica ponovno u posjetu Krapini.

Perspektive i mogućnosti

– Moram priznati da smo već na prošlom sastanku razgovarali o puno stvari, perspektivama i mogućnostima koje se otvaraju te smo prezentirali projekte koji su za grad Krapinu izuzetno značajni. Ono što nas je posebno razveselilo prošlog puta, bila je najava intro mehanizma u koji će se moći uključiti i Grad Krapina sa susjednim općinama. Danas je ministrica na neki način potvrdila da to kreće i to će biti jedna velika stvar, ne samo za nas, već i za naše susjedne općine, s obzirom na to da ćemo preko tog mehanizma moći financirati projekte koji su nam uistinu značajni, a koji na neke druge natječaje možda ne bismo mogli kandidirati. Imamo pripremljeno puno projekata, za puno njih imamo i gotovu dokumentaciju. Naravno, neke ćemo projekte pokušati kandidirati kroz druge natječaje koji će ići – otkrio je Gregurović.
Na sastanku se, među ostalima, sudjelovali načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić i kandidat za načelnika te općine Zvonko Očić, zatim v.d. načelnika Petrovskog Stjepan Krklec, koji će se također u drugom krugu boriti za mjesto načelnika, Mario Antonić, kandidat za načelnika Huma na Sutli i novoizabrani načelnik Jesenja Dario Cvrtila.
Nakon Krapine, ministrica se uputila u radni posjet Konjščini. (jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba