ZAPOSLENICI USTANOVA I PODUZEĆA KRAPINSKO - ZAGORSKE ŽUPANIJE OD SADA ĆE NA SASTANKE PUTOVATI BICIKLIMA: Za sada je nabavljeno pet električnih bicikala, a planira se i proširenje mreže

BUDUĆNOST JE STIGLA: “Za putovanje iz Poduzetničkog centra ili Zagorske razvojne agencije u Županiju, nepotrebno je paliti automobil”

Objavljeno: 26.04.2021. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja Svjetskog dana obnovljivih izvora energije, ispred Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije u Krapini, predstavljeno je pet električnih bicikla koje je Županija nabavila u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske. Bicikli će služiti zaposlenicima Županije, Poduzetničkog centra KZŽ, Zagorske razvojne agencije te djelatnicima REGEA-e za prijevoz na sastanke iz ustanove u ustanovu, umjesto dosadašnjeg korištenja automobila.
Bicikliste su odmah isprobali župan Željko Kolar, zamjenica ravnateljice ZARA-e Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra Martina Jantol Županić, kao i ravnatelj REGEA-e Julije Domac, koji je istaknuo kako se predstavljanjem nabavljenih električnih bicikala pokazuje budućnost održivog prometa.

– Navikli ste već da mnoge stvari radimo prvi u Hrvatskoj i sigurno uz bok najboljima u Europi. Električni bicikli s kojima danas uspostavljamo mrežu u prometu između županijskih institucija u Krapini i Energetskog centra Bračak, početak su puno veće mreže koja će uslijediti u narednim mjesecima. Danas smo simbolički ovom vožnjom pokazali kako se može prometovati te kako će se trebati prometovati. Svjedoci smo da porast električne mobilnosti, ne samo bicikla, već i osobnih i teretnih vozila u Europi bilježi dvoznamenkaste brojke, a u Hrvatskoj kroz sredstva koja su najavljena i koja su u Planu za oporavak i operativnom planu, očekujemo jedan investicijski val kojim će se ovakva vozila viđati sve češće – rekao je Domac.

Zaštita okoliša

Direktorica Poduzetničkog centra Martina Jantol Županić istaknula je zadovoljstvo što sudjeluju u ovom projektu.

– Kako što se zna, u Zagorju volimo voziti bicikle, a zbog blizine naših institucija, kako bismo se što kvalitetnije povezali i, naravno, kroz vid zaštite okoliša, jako nas veseli što smo dobili prvi bicikl i nadamo se da je to samo početak priče vezane uz zaštitu okoliša i razvitka Poslovno – tehnološkog inkubatora u tom smjeru – rekla je Jantol Županić.
Zamjenica ravnateljice ZARA-e Helena Matuša rekla je da su “zeleno i digitalno“ apsolutni prioriteti Europske unije i Republike Hrvatske u narednom razdoblju.

– Kroz mrežu bicikala koja će se razvijati, vidimo mogućnosti i za mobilnost i povezivanje naših gradova i općina kroz određene modele dijeljenja bicikla. Ovo je primjer kako svaki grad i općina u našoj županiji kroz razvijenu mrežu biciklističkih staza koje imamo te one koje se grade, u sustavu mobilnosti mogu povezati jedni druge i omogućiti građanima brži pristup. Drago mi je da je Zagorska razvojna agencija također dio ovog projekta te da svojim djelatnicima omogućava brže kretanje s jednog dijela grada u drugi, povezivanje institucija kako bi se svakodnevni poslovi mogli brže, kvalitetnije i ekološki učinkovito – istaknula je Matuša.
Svoje dojmove s prve vožnje podijelio je župan Kolar.

Prvi u Hrvatskoj

– Oduševljen sam činjenicom da je potreban minimum napora kako bi se postigla velika brzina i zato je za ove udaljenosti koje iznose nekoliko kilometara između naših ustanova, nepotrebno paliti automobil i voziti se automobilom iz, primjerice, Poduzetničkog centra ili Zagorske razvojne agencije u Županiju. Dakle, ovo je prvi korak, pet bicikala koji će povezivati naše institucije. Idemo dalje, sada čekamo natječaj jer uvijek je dobro uzeti 40 posto bespovratnih sredstava, ali mi ćemo i vlastitim sredstvima popunjavati tu mrežu. Naravno, pozivamo i ostale kolege koji imaju slične mogućnosti, da se uključe u jedan takav projekt. Kao što je rekao kolega Domac, nemamo informacije da je netko u Hrvatskoj već napravio nešto slično, što znači da smo mi prvi – rekao je Kolar, pa podsjetio da je KZŽ bila prva i po projektu fotonaponske elektrane na krovu Opće bolnice Zabok, za što je i nagrađena, te su sada pripremljeni i slični projekti za 43 županijske ustanove, škole i zdravstvene ustanove, što bi trebalo biti realizirano u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.
Nakon električnih bicikla, slijedi i postavljanje punionice za električne automobile u dvorištu zgrade Županije te nabava električnih automobila za kraće relacije, najavio je Kolar, pa zahvalio ravnatelju REGEA-e Juliju Domcu.

– REGEA je bila ta koja je otvarala vrata ne samo našoj županiji, nego čitavoj Hrvatskoj što se tiče obnovljivih izvora energije i zasigurno je to najbolja energetska agencija ne samo u Hrvatskoj, nego i mnogo šire – istaknuo je Kolar, dodavši kako mu je bilo zadovoljstvo sudjelovati u vožnji.
Julije Domac je pojasnio i kakva je financijska konstrukcija projekta.

– Projekt nabave bicikla prijavljen je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurali smo sufinanciranje u 40-postotnom iznosu, dok su ostatak vlastita sredstva REGEA-e. Nabava ovih pet bicikala stajala je 68 tisuća kuna – rekao je ravnatelj REGEA-e.
Bicikli s jednim punjenjem mogu prijeći 50-ak kilometara. (jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba