Andabak je zagorskoj javnosti najpoznatiji po tome što je trebao realizirati 109 milijuna eura vrijedan projekt Stubaki, ali 13 godina kasnije, od Stubaka ni “S“

Jako Andabak prodaje Sunce hotele američkom investicijskom fondu?

Objavljeno: 30.01.2021. zagorjeinternational

Sunce hoteli, jedna od pet najvećih hrvatskih hotelijerskih tvrtki, uskoro bi trebala biti prodana jednom američkom investicijskom fondu. Naime, Nacionalu su tri neovisna izvora, koja su dobro upućena u poslovanje Sunce hotela, proteklog tjedna potvrdila da je vlasnik Sunce hotela Jako Andabak u završnoj fazi pregovora oko prodaje svojih hotela jednom američkom investicijskom fondu, čije se ime za sada drži u strogoj tajnosti, a u tajnosti se drži i cijena ovog preuzimanja Sunce hotela, koji su do proteklog ljeta bili poznati i kao Bluesun hoteli.

Jedan izvor blizak vlasničkoj strukturi Sunce hotela, Nacionalu je otkrio da je Jako Andabak sredinom prošle godine već bio blizu prodaje tvrtke jednom singapurskom fondu, no taj je posao u posljednji trenutak propao te su u vodstvu tvrtke zato vrlo oprezni s puštanjem informacija u javnost kada je u pitanju prodaja Sunce hotela američkom fondu. U Nacionalu stoga kažu da je vjerojatno i to razlog što im iz tvrtke nisu odgovorili na upit o pregovorima s američkim fondom oko preuzimanja Sunce hotela, iako je upit poslan još prošlog utorka.

Valamar riviera

U cijeli posao trebala bi biti uključena i najveća hrvatska hotelijerska tvrtka – Valamar riviera iz Poreča, koja bi nakon finalizacije cijelog posla s američkim fondom preuzela upravljanje Sunce hotelima. To bi značilo da bi ta tvrtka još više učvrstila svoju poziciju kao najveća hrvatska hotelijerska kompanija jer bi pod upravljanje, uz trenutnih šezdesetak vlastitih hotela, dobila još dodatnih 12 hotela i jedan kamp, koliko ih trenutno u svojem portfelju imaju Sunce hoteli.

Već sredinom ljeta poslovni tjednik Lider objavio je da Andabak planira prodaju svog hotelijerskog biznisa i to nakon što je Generali osiguranju uspješno prodao Izvor osiguranje. Pitanje je samo koliko će na cijenu utjecati loša turistička sezona koja je iza Sunce hotela, ali i svih ostalih hotela u Hrvatskoj, kao i potpuno nepoznate okolnosti oko turističke sezone 2021. na koju će također veliki utjecaj imati pandemija koronavirusa i distribucija cjepiva u državama Europske unije.

Osim hotela, resorta, kampa i zračne luke Brač u sklopu te kompanije, čiji je većinski vlasnik Jako Andabak, posluje još desetak tvrtki različitih djelatnosti,

Bluesun Marija Bistrica

Podsjetimo, pod Sunce hotele spada i Bluesun hotel Kaj u Mariji Bistrici, a Jako Andabak javnosti je u Zagorju najpoznatiji zbog činjenice da je još davne 2008. godine, kao čelnik koncerna Sunce, sklopio ugovor o javno – privatnom partnerstvu s Krapinsko – zagorskom županijom o realizaciji najvećeg turističkog projekta u Zagorju, Zdravstveno – turističkog kompleksa Stubaki d.d. u Stubičkim Toplicama.

Projekt Stubaki, prema prvim planovima, trebao je biti težak oko 109 milijuna eura, obuhvaćati tri hotela – Grand hotel s pet zvjezdica te Maksimilijan i Stubaki, svaki hotel s po četiri zvjezdice, Aqua park, Wellness kompleks, Eko-etno selo te u drugoj fazi – Specijalnu bolnicu. Cijeli kompleks povezivala bi prometnica s biciklističkom i pješačkom stazom te parkiralištima… No, 13 godina kasnije, od projekta Stubaki ni “s“, a ta se tema spominje još eventualno na sjednicama Županijske skupštine, kada oporba od župana Željka Kolara traži odgovor na pitanje – Što je s projektom Stubaki? – Mi smo pokrenuli postupak sukladno ugovoru koji imamo, da naplatimo penale od milijun i pol kuna koji su potpisani u ugovoru, ako investitor ne počne s radovima u određenom roku. Mi ćemo to i naplatiti. A što se tiče završetka ugovora, on je još uvijek na snazi, što ne znači da izvođač radova ne može početi raditi i u četvrtom mjesecu, ali mora stići onaj krajnji rok koji je u aneksu ugovora, osim ako Županijska skupština ne donese drugačiju odluku. S obzirom na to da smo u COVID godini i da je gospodarska aktivnost slabija, da turističke sezone gotovo da i nije bilo, sigurno da nema ni velikih investicija. Međutim, to ništa ne znači u poštivanju ugovora. Prema tome, mi pratimo izvršenje ugovora, milijun i pol ćemo sigurno naplatiti, a ostalo sve sukladno ugovoru koji je još uvijek na snazi – rekao je župan Kolar na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u prosincu 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba