Uz partnere iz Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije, Mađarske i BiH, ove će se godine pridružiti i partneri iz Rumunjske i Austrije

Gradu Klanjcu i ove godine odobreno 25 tisuća eura za program “Europa za građane“

Objavljeno: 11.01.2021. JJ

Uspješna suradnja Grada Klanjca i njegovih inozemnih partnera u okviru programa “Europa za građane“ nastavit će se i ove godine. Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) iz Bruxellesa objavila je ovih dana rezultate drugog i posljednjeg roka prijave za natječaje u programskom razdoblju 2014. – 2020.

Grad Klanjec je prijavio projekt pod nazivom  “Budući izazovi EU – različitost je naša prednost“, koji je EACEA pozitivno ocijenila i financirat će njegovu realizaciju i ove godine iznosom od 25.000 eura. 
To je već peti uspješni projekt koji je u sklopu programa “Europa za građane“ prijavio Grad Klanjec u spomenutom programskom razdoblju. Europskoj komisiji u ovom roku pristiglo je ukupno 37 projektnih prijedloga iz Hrvatske. Između 106 ukupno odobrenih projekata iz EU, uz Grad Klanjec, u sklopu mjere “Bratimljenje gradova“ odobreni su još programi Grada Ludbrega, Općine Legrad, Grada Zagreba i Općine Konjščina.

Kulturni centar

U trodnevnom programu susreta građana, kojeg je za Grad Klanjec još jednom osmislila i prijavila na natječaj Europske komisije gradska ustanova Kulturni centar Klanjec, uz građane Klanjca i članove brojnih klanječkih udruga civilnog društva te dosadašnje partnere iz Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije, Mađarske te Bosne i Hercegovine, ove će se godine u realizaciji brojnih planiranih aktivnosti pridružiti i partneri iz Rumunjske i Austrije.
Program bi se trebao realizirati od 7. do 9. svibnja, ali s obzirom na epidemiološku situaciju u Europi vezanu uz Covid-19, realnije je očekivati da to bude u jesenskom terminu, početkom listopada. 

Tribine i radionice

Glavna tema susreta ove je godine vezana uz razmjenu mišljenja građana iz devet država, o različitim temama vezanima uz budućnost Europske unije te će se tijekom trodnevnog programa organizirati cijeli niz tribina, radionica, debata, prezentacija. Neformalnim okupljanjima i predstavljanjem kulturne raznolikosti, sudionicima će biti omogućeno da se međusobno upoznaju, stvaraju nove veze, educiraju se o drugim kulturama i prihvaćanju različitosti kao vrijednosti koju EU treba posebno njegovati. Cilj je i proširenje partnerstva  na drugim područjima, kao što su zaštita okoliša, sport, kulturna razmjena te suradnja u već započetim i budućim zajedničkim projektima za djecu i mlade kroz program “Erasmus“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba