Antun i Ivica Presečki završavaju restauraciju najstarijeg “hrvatskog automobila“ s pedigreom, Oakland True Blue Sixa iz 1925. godine

IMPRESIVNO NOVO RUHO: Nemojte se začuditi ako ovog ljepotana uskoro vidite na krapinskim ulicama

Objavljeno: 09.11.2020. JJ

Oakland True Blue Six iz 1925., najstariji “hrvatski automobil“ s pedigreom ulazi u završnu fazu obnove, koja se odvija u restauracijskom odjelu Muzeja oldtimera Presečki u Krapini, zahvaljujući vrijednim rukama restauratora Antuna i Ivice Presečkog.

Podsjetimo, nakon što je čak 79 godina stajao u garaži u Otočcu, jedan od desetak najstarijih automobila u Hrvatskoj, 26. lipnja 2019. godine ugledao je svjetlo dana i stigao u krapinski Muzej oldtimera, gdje će nakon obnove biti i izložen. Inače, riječ je o američkom modelu automobila.

Kraljevina Jugoslavija

– Konkretna oznaka modela je 654B, a po saznanjima koja imamo, auto je kupljen od lokalnog apotekara u Otočcu 1928. godine, kada je bio star tri godine i od tada je ostao u vlasništvu obitelji. Na njemu su registarske tablice Kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine, što je konzistentno priči obitelji koja je rekla kako je tada bio zadnji put registriran. U ratu su neki dijelovi bili demontirati tako da auto nije mogla upaliti ni jedna od okupacijskih vojski koje su tada prolazile kroz Otočac, no, nažalost, vlasnik je 1945. godine ubijen, a nakon toga auto nikada više nije vožen. Postojao je još jedino lokalni mehaničar koji se o njemu brinuo, no od kako je i on umro, auto nije izašao iz garaže – otkrio nam je tada povjesničar automobilizma Dino Milić Jakovlić.

Privode kraju

Rekao nam je i da je automobil u jako dobrom stanju, mnogo boljem nego što su očekivali, a sudeći prema fotografijama koje smo dobili iz radionice Presečki, posao se uspješno privodi kraju, pa bi Krapinčani uskoro mogli ovaj vrijedan primjerak vidjeti na ulicama svoga grada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba