USPRKOS KRIZNIM VREMENIMA: Krapinsko - zagorska županija za 59 projekata kulturnih udruga dodijelila 317 tisuća kuna

“Ne bumo sigurno odustali od toga kaj delamo, a siguran sam da ni vi nebute odustali od nas”

Objavljeno: 11.09.2020. Jelena Jazbec

U Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici održana je svečana dodjela ugovora udrugama u kulturi koje su ostvarile pravo na financiranje na ovogodišnjem natječaju Krapinsko – zagorske županije.

– Prvi ovogodišnji javni poziv smo, odlukom župana, poništili zbog ograničavanja korištenja sredstava predviđenih proračunom, s obzirom na to da nas je zadesila pandemija COVID-a 19 i potres. Novi poziv objavili smo 4. lipnja i bio je objavljen do 4. srpnja, ali nešto izmijenjenog sadržaja. Bio je namijenjen manifestacijama i izdavaštvu, ali smo isto tako objavili i javni poziv za hitnu sanaciju štete uzrokovane potresom na nepokretnim kulturnim dobrima – sakralnim objektima u iznosu od 300 tisuća kuna. Što se tiče javnog poziva koji je bio području manifestacija i izdavaštva, dogodile su se određene izmjene koje se odnose na iznos financijskih sredstava, a koji je određen na 300 tisuća kuna. Najmanji iznos koji se dodjeljuje u oba područja je tri tisuće kuna, a najveći za manifestacije 25 tisuća, a za izdavaštvo sedam tisuća kuna. Po prijavitelju je bilo moguće prijaviti dva projekta, a novost je da je uveden jedan kriterij – utjecaj epidemije COVID-a 19 na provedbu predviđenih aktivnosti, odnosno, prijavljenog projekta. Ukupno je zaprimljeno 95 prijava, tri su povučene odmah, administrativnu provjeru nije prošlo 20 prijava, tako da su zapravo u daljnju proceduru evaluacije, koju vrši Kulturno vijeće Krapinsko – zagorske županije, išla 72 projekta. Tijekom evaluacije također je odustao određen broj prijavitelja, pa je naposlijetku 48 projekata s područja manifestacija i 11 projekata s područja izdavaštva dobilo potporu Županije – otkrila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana.

Jednokratna isplata

Dodjeli u Gornjoj Stubici prisustvovali su prijavitelji koji su za financiranje manifestacija ostvarili potporu od sedam tisuća kuna i više, a za područje izdavaštva četiri tisuće kuna i više. Sredstva će se isplaćivati jednokratno, u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora, a ukupno će se za 59 spomenutih projekata dodijeliti 317 tisuća kuna.

– Onaj tko razumije kulturu, to je obrazovan čovjek. I sve ovo što činite, nije samo očuvanje tradicije i kulturne baštine, već je to obrazovanje ljudi, što je uvijek izuzetno važno – poručio je župan Željko Kolar, napomenuvši kako ne može predvidjeti kakva će biti iduća godina, ali može reći da će Županija osigurati sredstva barem na ovogodišnjoj razini, a svako poboljšanje, u gospodarskom dijelu, značit će i povećanje sredstava.

– Kultura je žilava djelatnost i vjerujem da ćemo i u ovo teško vrijeme preživjeti, nemojte odustati – poručila je prisutnima Ines Krušelj – Vidas, članica Kulturnog vijeća KZŽ.
Dobrodošlicu je prisutnima poželio i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

– Ovo potpisivanje održava se u Gornjoj Stubici, kraju koji je poznat po kulturi i u kojem se kultura njeguje. Čestitam županu i Županiji što su, u ovoj financijski neizvjesnoj godini, uspjeli iznaći sredstva. Potičem vas da nastavite sa svojim kulturnim radom, da nastavite prijavljivati projekte i toplo se nadam da će iduća godina biti financijski stabilnija. Jedini izvor financiranja gornjostubičkih udruga je općinski proračun, onda si možete zamisliti kako je njima, a kako je i nama kada moramo to reducirati i svesti na razinu preživljavanja – kazao je Krizmanić.
Među dobitnicima sredstava su i Muzeji Hrvatskog zagorja, u čijem je prostoru i održana svečanost dodjele ugovora. Za realizaciju tradicionalne manifestacije odobreno im je četiri tisuće kuna.

Atrij dvorca

– Muzeji Hrvatskog zagorja već tradicionalno kroz godinu organiziraju brojne programe, zahvaljujući, između ostaloga, i financiranju Ministarstva kulture. Trenutno imamo radove ovdje u Muzeju seljačkih buna, uređujemo atrij dvorca, a tu su i radovi na arheološkom nalazištu, ali i u svim našim jedinicama. Dakle, neovisno o epidemiji, trudimo se da se naši programi odvijaju i veselim se što ćemo i ove godine, zahvaljujući financiranju Županije, realizirati i “Subotu u etno selu”, tradicionalnu manifestaciju koja se održava već godinama – otkrila je ravnateljica MHZ-a Nadica Jagarčec.

Zahvalio je i Damir Novina, predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, kojemu je odobreno 20 tisuća kuna za organizaciju Tjedna kajkavske kulture i Festival kajkavskih popevki u Krapini.

– Svi znamo da se kultura nemre kupiti, ali je neko mora platiti. Ovo kaj je Županija uspjela izvesti ove godine, vjerojatno je ravno čudu, jer su uspjeli naći sredstva tamo gdje ih u principu nije bilo. Nismo pesimisti, ne žalimo se, sretni smo s ovim kaj smo dobili i kaj nam pomažete. Ne bumo sigurno odustali od toga kaj delamo, a siguran sam da ni vi nebute odustali od nas – poručio je Novina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba