U Krapini obilježen Dan Krapinsko – zagorske županije

ŽUPAN KOLAR: Iza nas je sjajna godina – završene su tri energetske obnove škola i izgradnja Poslovno – tehnološkog inkubatora, a otvorena je i sportska dvorana u Đurmancu

Objavljeno: 23.04.2020. Jelena Jazbec

Krapinsko – zagorska županija danas, na spomendan svoga zaštitnika sv. Jurja, slavi svoj dan. Iako je zbog korona krize izostala tradicionalna svečana sjednica, predstavnici Županije, predvođeni županom Željkom Kolarom i predsjednicom Županijske skupštine Vlastom Hubicki zapalili su svijeće kraj središnjeg križa na gradskom groblju u Krapini, a zatim se uputili do zgrade Poslovno – tehnološkog inkubatora KZŽ u Krapini, čija je izgradnja nedavno završena.

Župan Kolar je istaknuo kako je Poduzetnički inkubator 2. travnja dobio uporabnu dozvolu, a trenutno je u fazi opremanja namještajem i informatičkom opremom. U utorak će biti objavljen natječaj kojim će u inkubatorske prostore biti pozvani prvi “stanari“.

– Bez obzira na koronu i mjere koje su na snazi, uvjeren sam da ćemo u sljedećih mjesec i pol do dva popuniti sve inkubacijske prostore i da će naši poduzetnici i obrtnici koristiti taj prostor i obavljati svoju djelatnost, naravno, u skladu s propozicijama koje će u tom trenutku vrijediti, a koje će propisati Nacionalni stožer civilne zaštite – najavio je Kolar, osvrnuvši se zatim na najvažnije projekte u protekloj godini.

Najveće izvršenje proračuna

– Godina iza nas bila je sjajna, s najvećim izvršenjem proračuna od oko 210.680.000 kuna te s nizom završenih i započetih projekata. Tri energetske obnove škola, u Pregradi, Humu na Sutli i Đurmancu, zatim završetak sportske dvorane u Đurmancu, kao i završetak izgradnje već spomenutog Poduzetničkog inkubatora. Trenutno je u energetskoj obnovi još šest škola, i to osnovne škole u Kumrovcu i Đurmancu, te osnovna i srednja škola u Konjščini i Bedekovčini.  Radovi i dalje idu i za sada nema kašnjenja. Za završetak tih šest škola potrebno nam je u ovom godini još 28,8 milijuna kuna, od toga oko 6,2 milijuna kuna vlastitih sredstava, a oko 2,5 milijuna kuna su kreditna sredstva. Prema sadašnjim aktivnostima našeg gospodarstva, nema nikakvog razloga da projekte uredno ne realiziramo. Produžili smo rok za dovršetak sportske dvorane u Hrašćini do 15. lipnja, a novac je osiguran. Gradi se i sportska dvorana u Zlatar Bistrici, trenutno se grade tribine i svlačionice, no, sada je već sigurno da zbog nekih okolnosti, sukladno napucima Stožera, nećemo moći poštivati rok završetka do kraja godine, ali vjerujem da će radovi završiti do Dana županije iduće godine – istaknuo je Kolar.

Rekao je i kako će se rebalans županijskog proračuna raditi na temelju već obavljenih razgovora sa zagorskim poduzetnicima i obrtnicima. Rebalans će biti spreman do 10. svibnja, a do kraja mjeseca ići će na Županijsku skupštinu.

– Odustali smo od stavki koje nisu vezane uz očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih. Neka sredstva, primjerice, planirana za pomoć tradicijskim obrtima i sufinanciranje uzgoja zagorskog purana, su čak i povećana. Također, vjerujem da ćemo do kraja sljedećeg tjedna potpisati ugovor s HBOR-om kako bismo osigurali kreditni potencijal od 30-ak milijuna kuna za nove investicije i poticaj ženama poduzetnicama i mladim poduzetnicama, sa subvencijom kamate od jedan posto koju će pokriti Županija – rekao je Kolar.  

Razorni potres

Osvrnuo se i na razorni potres koji je 22. ožujka pogodio Grad Zagreb i dio Krapinsko – zagorske županije, podsjetivši kako su prve procjene štete u KZŽ 80-ak milijuna kuna,  a Županija je do sada već uplatila prvi set pomoći od 150 tisuća kuna, dok će u proračunu biti osigurana i veća sredstva. Župan je tom prilikom zahvalio svim donatorima koji su se uključili u prikupljanje sredstava za pomoć Gupčevom kraju, istaknuvši pritom Primorsko – goransku županiju, koja je uplatila 50 tisuća kuna, te Grad Rijeku, koji je odobrio 100 tisuća kuna za pomoć Gupčevom kraju. Kolar je podsjetio i da je Županija osigurala dodatnih pola milijuna kuna za pomoć Općoj bolnici Zabok prilikom kupnje dvaju novih respiratora i šest monitora za praćenje životnih funkcija.

– O razvoju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu, ovisit će kako će dalje napredovati najveći županijski strateški projekti, a to je prije svega Centar kompetencija u ugostiteljstvu u Zaboku, za koji još uvijek nemamo jasnu uputu Ministarstva. Trenutno smo u fazi otvaranja ponuda za izradu projektne dokumentacije i nadam se da ćemo do kraja tjedna dobiti jasnu uputu nastavljamo li s odabirom projektanta ili ćemo s tim projektom stati – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba