Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u nedjelju Uputu za ugostiteljske objekte u kojima navode na koje načine se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima Restorani, Barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i Catering objekti, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.
- Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu
- Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
- Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca te međusobno ako jedan naplaćuje a drugi izdaje
- Preporučuje se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača
- Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama
- Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira
- Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno) ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
- Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta.
- Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska
- Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti
- Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.