U Zagorju se obilježava Dan narcisa, čiji je cilj podići svijest o raku dojke

S RAKOM SE TREBA SUOČITI I POBIJEDITI GA: Redovita kontrola spašava život

Objavljeno: 12.03.2020. ivanabelosevic

Učenici srednjih škola i aktivisti Zagorske lige protiv raka uključili su se u obilježavanje Dana narcisa. Diljem Krapinsko – zagorske županije, na trgovima i drugim javnim mjestima, tijekom cijelog se dana dijele narcise – žuto cvijeće, simbol proljeća i buđenja nove nade, čime se želi podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom problemu te educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki, kako bi se bolest otkrila što ranije, s obzirom na to da je rak dojke izlječiv u više od 90 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi.

2000 žena

Dan narcisa obilježen je i na krapinskom Trgu Ljudevitu Gaja, a mi smo razgovarali s predsjednikom Zagorske lige protiv raka Stankom Belinom.
– U Hrvatskoj otprilike od raka dojke u jednoj godini oboli 2000 žena i sve su one u različitoj fazi. Rana faza je dobra za povoljnu prognozu i za izlječenje, ali neke žene, nažalost, otkriju rak u poodmakloj fazi, kada je i izlječenje vrlo problematično i teško. Stoga obilježavamo ovaj dan kako bismo sve žene pozvali da redovito dolaze na “Mammo program”, posebno one u čijoj obitelji je bilo oboljenja od raka dojke, posebno s majčine strane, da se redovito kontroliraju i da počinju s kontrolama u ranim 40-im godinama – istaknuo je Belina i dodao kako bilježe prve rezultate “Mammo programa”, koji traje već gotovo 10 godina.
– Kod puno žena otkriven je rak dojke u početnoj fazi i zbog toga se povećava stopa izlječenja. Rak je kronična, degenerativna bolest s kojom se treba suočiti i pobijediti je. Ovaj današnji dan je u tom cilju prvenstveno usmjeren na rak dojke kod žena, ali i na ostale oblike raka.  Što se tiče raka dojke u Krapinsko – zagorskoj županiji, situacija je otprilike ista kao i u cijeloj Hrvatskoj, ali raduje nas što se sve veći broj žena redovito odaziva na preglede. Vjerujem da će do rujna proraditi i magnetska rezonanca u Općoj bolnici Zabok i da ćemo moći raditi magnetsku rezonancu dojke, pa ćemo imati cijeli spektar pregleda u županiji, što će biti još jedan dodatni stimulans ženama da dođu i da se kontroliraju – naglasio je Belina.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović kazao je kako Grad, ali i on kao gradonačelnik, uvijek daju podršku Zagorskoj ligi protiv raka s obzirom na to da je to jedna od najaktivnijih udruga što se tiče prevencije, ali i kasnijeg liječenja raka.
– Vrlo je važno promovirati svijest o redovitoj kontroli, kako bi onda i mogućnost izlječenja u slučaju karcinoma bila bolja i veća – napomenuo je Gregurović.

Briga o oboljelima

Podršku Danu narcisa dali su i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, koja je pojasnila kako su za županiju od izuzetnog značaja udruge poput Zagorske lige protiv raka, Europe Donne te nove udruge “Onkološki pacijent”.
 –  To su sve udruge koje s velikim marom brinu o svim našim oboljelima od malignih bolesti, ali isto tako s još većim značajem brinu o mnogo preventivnih aktivnosti, o kupnji medicinskih aparata i podrška su našim zdravstvenim ustanovama, kako bi dijagnostika liječenja onkoloških bolesnika u našoj županiji bila što bolja – zaključila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba