BILA JE TO USPJEŠNA GODINA ZA ZABOK: Ostvareni su brojni infrastrukturni projekti, kao i projekti za mlade i socijalno osjetljive skupine ljudi, a u Gradu se posebno raduju kapitalnim projektima odobrenima na natječajima

“Mladi u Zagorju dobit će Centar urbane kulture, za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena tu su biciklistička ruta ‘BRZO’ i rekreacijska staza ‘re–KREATOR’, a ove smo godine otvorili i Skate park”

Objavljeno: 26.12.2019. Jožica Miklaužić

Sudeći prema brojnim projektima, 2019. godina bila je za grad Zabok iznimno uspješna. Ostvareni su tako brojni infrastrukturni projekti, kao i oni za mlade te socijalno osjetljive skupine ljudi. No, tu su projekti koji će se tek realizirati, a projektna dokumentacija već je prijavljena na natječaje.
– Prvi veći projekt koji smo realizirali je cesta Jadeki – Grdenci u dužini od 927,5 metara, a sveukupna vrijednost projekta iznosila je 2,8 milijuna kuna, od čega je 85 posto iznosa financirano sredstvima Europske unije, a preostalih 15 posto isplaćeno je iz proračuna Republike Hrvatske. Drugi veći projekt koji je realiziran na području grada, je rekonstrukcija grijanja i izrada novih sanitarija u Dječjem vrtiću “Zipkica“, gdje vrijednost investicije iznosi 1.125.000 kuna, s time da smo od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobili 365 tisuća kuna. Zatim smo uredili i dječje igralište kod Područne škole u Špičkovini, projekt je bio vrijedan 298 tisuća kuna, a podrazumijevao je kompletnu rekonstrukciju asfaltnog igrališta, izradu vanjske ograde, iscrtavanje igrališta i postavljanje novih dječjih sprava – otkrila nam je zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek te dodala kako postoje i određeni projekti koji su prijavljeni na poziv Urbane aglomeracije Zagreb te su trenutno u fazi čekanja potpisivanja ugovora.

– Projekt koji smo prijavili, a koji je ujedno i najvažniji projekt za mlade na području grada Zaboka i Krapinsko – zagorske županije, je Centar urbane kulture re – GENERATOR. Uspješno smo prošli i treći krug ocjenjivanja, te smo sada u četvrtoj fazi koja podrazumijeva čišćenje proračuna i potpisivanje ugovora, a vrijednost tog projekta iznosi 33.757.043 kune. Cilj projekta re – GENERATOR je obnova brownfield lokacije industrijske baštine i revitalizacija urbanog područja grada Zaboka, a specifični cilj projekta je uspostava funkcionalne infrastrukture za razvoj kreativne industrije i kvalitetno provođenje slobodnog vremena za stanovnike urbanog područja. Planira se izgradnja dviju novih zgrada te rekonstrukcija postojeće zgrade Regeneratora gdje se održavaju koncerti, a sve to na površini od 2200 metara kvadratnih. U zgradama će biti smještene naše civilne udruge, prostorije s kinodvoranom, caffe bar, sviraonice te dvije pozornice – unutarnja s kapacitetom od 500 osoba te vanjska čiji će kapacitet iznositi tisuću osoba. Sljedeći projekt, također prijavljen na poziv Urbane aglomeracije Zagreb, je biciklistička ruta Zabok – Oroslavje. Riječ je o hvalevrijednom projektu kojim spajamo dva grada, a dužina same staze iznosi 5,2 kilometara te je vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena na 14.262.986 kuna. Time ćemo povećati kvalitetu kretanja stanovništva, smanjiti promet na području Grada, a samim time i emisiju CO2, odnosno, zagađenje i devastaciju okoliša – naglasila je Đurek.

Skate park

Zabok se isto tako može pohvaliti i s prvim i jedinim skate parkom u Krapinsko – zagorskoj županiji, a koji je otvoren u rujnu ove godine iza Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog.
– Projekt je to kojeg smo prijavili na natječaj LAG–a Zagorje – Sutla te nam je dodijeljena potpora u iznosu od 266.850 kuna, a vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 470 tisuća kuna. Cijeli skate park veličine je 302 četvorna metra i ima osam rampi, a glavni cilj bio nam je osvješćivanje mladih o važnosti kretanja, usvajanja zdravih stilova života te sprječavanje rizičnog ponašanja – rekla je Đurek te dodala kako je projekt prepoznat i od strane “Gradova i općina – prijatelja djece“ te je nagrađen poveljom za “Naj akciju 2019.“
– Svakako bih spomenula i kako smo pri kraju uređenja parka na Trgu Dragutina Domjanića, a tu je i projekt rekreacijske staze “re – KREATOR“ uz rijeku Krapinicu. Radi se o aktiviranju napuštene asfaltne prometnice uz formiranje kvalitetnog javnog prostora, te je trenutno u izradi glavni projekt i do kraja godine bismo trebali dobiti građevinsku dozvolu. Ono što je bitno naglasiti, jest da se “re – KREATOR priključuje na “BRZO“, odnosno, na biciklističku rutu Zabok – Oroslavje. Zatim tu imamo i projekt “reGARDEN“, edukativno urbani vrt koji se nalazi u neposrednoj blizini Regeneracije u Zaboku. On će se financirati isključivo sredstvima iz gradskog proračuna, a glavni cilj projekta je aktiviranje tog područja i stvaranje novih sadržaja te je predviđena izvedba nekoliko kvadratnih polja u parteru s različitim aktivnostima na otvorenom, a sve to na 2600 četvornih metara. Imamo spreman glavni projekt, građevinsku dozvolu, provedena je javna nabava i sklopljen ugovor, tako da ćemo uskoro krenuti s radovima – kazala je Đurek te napomenula kako je spremna i građevinska dozvola za sportsko – rekreacijski park Zaseka.

– Vrijednost investicije iznosi 22,7 milijuna kuna, a planira se obnavljanje postojećih nogometnih terena i atletske staze, izgradnja novih nogometnih i atletskih terena, krajobrazno uređenje cijelog sportskog parka, trim staza koja povezuje sve sportske sadržaje u jednu cjelinu, prostor za rekreativno treniranje, a ujedno se predviđa rekonstrukcija postojećih tribina, koja će obuhvatiti povećanje broja sjedećih mjesta i natkrivanje tribina – objasnila je Đurek.
Da se Grad Zabok okreće i budućnosti i konceptu Smart City, govori podatak kako su tijekom ljeta na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavili dva projekta i to “Grad Zabok – pametan grad“ i “Razvoj pametnog grada Zaboka – kvaliteta zraka“ te su im oba projekta odobrena. Također, zamjenica gradonačelnika dodaje i kako su u Gradu Zaboku svjesni kako budućnosti nema bez ulaganja u mlade.

Participativni proračun

– Izuzetno smo ponosni na projekte za mlade, pa je tako tu projekt rađen u partnerstvu s LAG–om “Zagorje – Sutla”, Mrežom udruga Zagor te gradovima Klanjcem i Pregradom, “Uzmi pare i napravi nešto za mlade“. Naša su tri grada prvi u Republici Hrvatskoj koji imaju participativni proračun za mlade. Već smo prošle godine za 2019. godinu izdvojili sredstva u iznosu od 20 tisuća kuna u našem gradskom proračunu, a koja su namijenjena isključivo mladima koji su se uključili u donošenje odluka vezanih za to koji projekt žele da se na njihovom području realizira. Provedene su tako radionice i glasanje i u svakom od tri spomenuta grada realizirani su neki od projekata, a kod nas je to konkretno bio projekt “Kup zabočkih kvartova – uredi svoj kvart“, kojim je uređeno dječje igralište kod zabočkog suda. Isto tako, ponosni smo što je Grad Zabok, kao jedina jedinica lokalne samouprave Krapinsko – zagorske županije, ušao u projekt “Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level“, najveći europski projekt u području rada s mladima kojem je svrha da se jedinicama lokalne i regionalne samouprave pruži višemjesečna stručna pomoć pri uspostavi i unaprjeđenju rada s mladima – rekla je Đurek.
Grad Zabok nositelj je i projekta “MI POmažemo Starijima – MIPOS“ za kojeg im je nedavno na svečanosti dodjele nagrada za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2019. godinu uručena nagrada “Žuti okvir“ u kategoriji smanjenja nejednakosti.
– Riječ je projektu koji se provodi od 19. siječnja 2018. godine, a unutar kojeg brinemo o 313 korisnika s područja dvije trećine naše županije te smo zaposlili 55 dugotrajno nezaposlenih žena. Kao najveći projekt iz programa “Zaželi“ u Republici Hrvatskoj koji skrbi o najvećem broju korisnika, prepoznati smo kao grad koji teži postizanju socijalne kohezije i poboljšanju kvalitete života u Krapinsko – zagorskoj županiji te smo dobili i nagradu za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti, na što smo iznimno ponosni – zaključila je Đurek.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba