Zagorski policajci tijekom listopada evidentirali 17,5 posto više prometnih nesreća u odnosu na prošlu godinu

Broj nesreća s ozlijeđenim osobama povećao se za 33 posto, najviše stradalih u skupini od 20 do 40 godina

Objavljeno: 16.11.2019. IB

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske u listopadu su obavili očevid kod 67 prometnih nesreća, što je za 17,5 posto više nego u listopadu prošle godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, dok su u 16 nesreća s ozlijeđenim osobama, dvije osobe zadobile teške, a 18 osoba lakše ozlijede. U 50 prometnih nesreća nastala je materijalna šteta.

Nastradala 21 osoba

U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za 50 posto, broj nesreća s ozlijeđenim osobama veći je za 33,3 posto, lakše ozlijeđenih osoba više je za 50 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta, u porastu za 16,3 posto.
Ukupno je u prometnim nesrećama nastradala 21 osoba, što je za 23,5 posto više nego u listopadu 2018. godine. Najviše stradalih životne je dobi od 20 do 40 godina i u toj dobnoj skupini stradalo je osam sudionika, od kojih je jedna osoba zadobila teške, a sedam osoba je lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (77 sudionika).
Najčešći uzrok prometnih nesreća je upravljanje vozilom brzinom neprimjernom uvjetima na cesti. Takvih je bilo 13 nesreća ili 19,4 posto ukupnog broja nesreća. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 14 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je četvrtak, sa 16 obavljenih očevida, te subota s 11 obavljenih očevida, a najsigurniji je petak sa šest obavljenih očevida. Kritično vrijeme u danu je razdoblje između 14 i 15 sati, s devet obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje bile je između 1 i 2 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.
U prometnim nesrećama je ukupno bilo 147 sudionika, od kojih je 18 ili 12,2 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 57 prometnih nesreća sudjelovalo 114 sudionika, od kojih je 15 ili 13,2 posto bilo pod utjecajem alkohola. Došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 33 osobe ili 28,9 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za jedan posto.

1646 prekršaja

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u listopadu evidentirali 1646 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 828 prekršaja, što iznosi 50,3 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (77) i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (66). Utvrđeno je i 20 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, devet prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, pet prekršaja odbijanja alkotestiranja, te tri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba